Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ωράριο ησυχίας στη διασκέδαση



Γκάζι, Σάββατο βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Στα μαγαζιά της πλατείας αλλά και στα γύρω στενά επικρατεί πανικός. Η διέλευση ανάμεσα στο πλήθος γίνεται με δυσκολία, σε σημείο που να προκαλείται εκνευρισμός. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει. Στα κλαμπ και στις καφετέριες γίνεται χαμός. Δεκάδες νέοι και νέες, μουσική, διασκέδαση και το κέφι στα ύψη. Η ώρα είναι ήδη περασμένες μία και η νύχτα μόλις τώρα ξεκινά.




«Καλά, σοβαρά μιλάς; Θα μας “ξενερώνουν” Σάββατο βράδυ από τη 01:00; Και τι θα κάνουμε μετά;» ρωτά μια κοπέλα τον μπάρμαν του μαγαζιού, ο οποίος προφανώς μόλις την έχει ενημερώσει για τα νέα δεδομένα στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Ποια είναι αυτά; Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων να...
απαγορεύσει τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα μετά τις 11:00 τις καθημερινές και μετά τη 01:00 Παρασκευή, Σάββατο και αργίες.
Η απόφαση του δήμου εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους καταστηματάρχες, ενώ όπως σημειώνουν και οι ίδιοι «τελικά μεγάλος χαμένος θα είναι το ίδιο το κράτος, αφού θα έχει χαμηλότερα έσοδα από την είσπραξη του ΦΠΑ».
Οι ώρες λειτουργίας ενός καταστήματος δεν είναι όλες ίδιες, λένε οι καταστηματάρχες. Οι καθαρά ωφέλιμες ώρες, αυτές δηλαδή που αποφέρουν τα περισσότερα έσοδα, είναι κυρίως μετά τις 10:00 το βράδυ, όταν και βγαίνει ο περισσότερος κόσμος. «Στην ουσία με το μέτρο αυτό χτυπιούνται οι ωφέλιμες ώρες λειτουργίας ενός καταστήματος, προκαλώντας σε μας τεράστια απώλεια εσόδων», λέει ο κ. Ζιάκας.
Η απώλεια εσόδων αυτόματα μεταφράζεται σε περικοπές προσωπικού, την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Απασχόλησης, θα φτάσει έως τα τέλη του μηνός το 12%. «Όταν δεν ανακυκλώνεται το χρήμα, δεν κινείται η αγορά, οι επιχειρηματίες αρχίζουν να κάνουν μειώσεις εργατικού δυναμικού και προμηθειών – όλα αυτά είναι μια αλυσίδα», τονίζει με έμφαση ο κ. Ζιάκας.
Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των κατοίκων για τη δυνατή μουσική των καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες δείχνουν να συμμερίζονται τις διαμαρτυρίες τους και ζητούν να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος, ο οποίος προβλέπει τη μουσική στα 80 ντεσιμπέλ. «Να ελεγχόμαστε», λέει ο κ. Ζιάκας, «αλλά η μουσική να είναι στα 80 ντεσιμπέλ, που υπαγορεύει ο νόμος στο εσωτερικό του μαγαζιού και στον εξωτερικό χώρο να ακούγεται ελαφρά, ώστε να μην ενοχλούνται οι πολίτες, γιατί σε όλες τις πλατείες υπάρχουν σπίτια», σημειώνει.
Μια παράμετρος που αποσιωπάται από αυτούς που τώρα διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση και την κοσμοπλημμύρα λόγω των κέντρων διασκέδασης είναι ότι με την εμπορική ανάπτυξη της περιοχής «εκτοξεύτηκε» και η τιμή των ακινήτων. Ο κ. Ζιάκας μιλά για ανάπτυξη της περιοχής γύρω από την πλατεία στο Γκάζι τα τελευταία χρόνια. «Όταν πρωτοάνοιξα το μαγαζί και νοίκιασα σπίτι στην περιοχή, πλήρωνα για ένα δυάρι 300 ευρώ, τώρα για το ίδιο σπίτι πληρώνω 500», λέει με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share