Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Κορίτσια στο ξυράφι της µαµµής



Τα χέρια της γριάς Κούρδισσας µαµµής τρέµουν καθώς πιάνει το ξυράφι. Κόβει όµως µε µια αστραπιαία κίνηση τη γωνιά µιας κόλλας χαρτί. «Αυτό ήταν!», λέει. «Τόσο απλό είναι!». Πολλά από τα 500 κορίτσια στα οποία έχει κάνει κλειτοριδεκτοµή θα διαφωνήσουν.


Εν έτει 2010, περισσότερα από τρία εκατοµµύρια κορίτσια κάτω των 15 ετών υποβάλλονται κάθε χρόνο παγκοσµίως σε περιτοµή ή κλειτοριδεκτοµή σε πολλές περιπτώσεις ο ακρωτηριασµός περιλαµβάνει και τα χείλη του αιδοίου. Περισσότερες από 28 χώρες επιµένουν σε αυτήν την οδυνηρή πρακτική παρά τις επιπτώσεις της στην υγεία και στη σεξουαλική ζωή των περιτοµηµένων γυναικών. Στις περισσότερες περιοχές του Ιράκ η γυναικεία περιτοµή έχει εκλείψει. Ο κουρδικός Βορράς όµως εµφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, µία στις τέσσερις κοπέλες του κουρδικού Ιράκ κάτω των 13 και µία στις δύο από 14 έως 18 ετών έχουν υποστεί περιτοµή. Σε κάποια χωριά της επαρχίας Σουλεϊµανίγια, όµως, όπως στο Ράνια, όπου τις περιτοµές αναλαµβάνει η µαµµή που έκανε προσφάτως, χάριν ενός δηµοσιογράφου της «Guardian», επίδειξη της τέχνης της σε µια κόλλα χαρτί, εννέα στις δέκα ενήλικες γυναίκες ζουν χωρίς κλειτορίδα ή και αιδοιικά χείλη, µε τα σεξουαλικά τους όργανα ακρωτηριασµένα.

Τραυµατικές εµπειρίες
«Ποτέ δεν είχα πρόβληµα µε αυτή την επέµβαση, και την κάνω όλη την ώρα», υποστήριξε η µαµµή, η 68χρονη Νακσίν Μουστάφα. Από τις 31 γυναίκες που µίλησαν πέρυσι στο Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώµατα οι περισσότερες περιέγραψαν τραυµατικές εµπειρίες που τους άφησαν µόνιµες αναπηρίες. Η 23χρονη Χάµπσα, για παράδειγµα, υποβλήθηκε σε περιτοµή όταν ήταν τεσσάρων και έκτοτε παθαίνει συχνά µολύνσεις στη γεννητική ζώνη. Η 17χρονη Τζιάνα στα επτά της υπέστη κλειτοριδεκτοµή δύο φορές την ίδια µέρα. Την πρώτη, το πρωί, από µια µαµµή και τη δεύτερη, το απόγευµα, από τη γιαγιά της που επέµενε πως δεν είχε γίνει σωστά. Η Τζιάνα είχε για µέρες αιµορραγία κι έχασε για ένα διάστηµα την ικανότητα κίνησης στα κάτω άκρα. Σήµερα παρουσιάζει αναπτυξιακή υστέρηση και νοσηρή αντικοινωνικότητα προβλήµατα που η µάνα της µετανιωµένη αποδίδει σε εκείνη τη µέρα. «Εχω καταλάβει πια πως ήταν λάθος» παραδέχεται.

Στο κουρδικό Ιράκ, η περιτοµή είθισται και για τα αγόρια. Μόνο που αυτά τα στέλνουν στον γιατρό, ενώ τα κορίτσια τα αναλαµβάνει η µαµµή που έχει ελάχιστες γνώσεις: µέχρι πρόσφατα, το αντισηπτικό ήταν κάτι άγνωστο, οι επίδεσµοι επίσης και αντ αυτών η µαµµή άπλωνε στάχτη πάνω στην πληγή.

Το 2008, η κουρδική Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόµο µε τον οποίο απαγόρευσε την κλειτοριδεκτοµή, όµως δεν έχει ακόµη εφαρµοστεί. Μέχρι να πειστούν όλοι οι µουσουλµάνοι κληρικοί πως η βάρβαρη αυτή πρακτική ούτε επιδοκιµάζεται ούτε έχει καµία σχέση µε το Ισλάµ κάποιοι έχουν πειστεί, αλλά ορισµένοι άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αποτελεί εντολή του Κορανίου _ ο νόµος αυτός θα παραµένει κενό γράµµα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share