Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Γραμμές - στολίδια του ελληνικού σιδηροδρόμου

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος έχει να επιδείξει μερικές πανέμορφες γραμμές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως πόλος έλξης επισκεπτών.

1. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος: 22 χλμ. στενής σιδηροδρομικής γραμμής (με πλάτος 75 εκ.) συνδέουν το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα. Αποτελεί ένα πρώτης τάξης μέσο για να γνωρίσει κανείς από κοντά μερικές από τις ομορφιές της ορεινής Αχαΐας. Η διαδρομή καλύπτεται με το ειδικά διασκευασμένο τρένο που "σκαρφαλώνει" με τη βοήθεια της οδοντωτής ράγας το βουνό σε περίπου 1,5 ώρα και το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ για απλή μετάβαση.



2. Το τρενάκι του Πηλίου: Γνωστό και ως "μουντζούρης", κινείται σε μια από τις στενότερες γραμμές του κόσμου (αν όχι τη στενότερη), με τις ράγες να απέχουν μεταξύ τους 60 εκ.. Το μήκος της διαδρομής φτάνει τα 28χλμ. και το τρένο καταλήγει στις Μηλιές, μέσα από μια μοναδικής ομορφιάς διαδρομή. Δυστυχώς τα δρομολόγια δεν είναι τακτικά, έχουν εποχικό χαρακτήρα και τα πρώτα για φέτος πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες του Πάσχα.


3. Η περιοχή του Νέστου: Για όσους η πεζοπορία είναι κάτι άγνωστο, ο ΟΣΕ αναφέρει στο πρόγραμμά του τη διαδρομή μέσα στην κοιλάδα του Νέστου - μια περιοχή που όσοι την επισκέφτηκαν δηλώνουν μαγεμένοι. Υπάρχουν αρκετά δρομολόγια που περνούν από την ευρύτερη περιοχή, αλλά για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ΟΣΕ Ξάνθης.


Παρακολουθήστε στο παρακάτω φωτογραφικό βίντεο εικόνες από τον οδοντωτό σιδηρόδρομο...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share