Οι ποικιλίες της πόλης
Ποιες μπίρες μπορείς να γευτείς στις μπιραρίες ή να βρεις στις κάβες
→Οι περιβόητες
Είναι όλες τους lager και διάσημες. Η ολλανδική Heineken (5%) γνωρίζει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Ο Gerard Adrian Heineken αγόρασε τη μεγαλύτερη ζυθοποιία του Άμστερνταμ το 1862. Από τότε καλλιεργεί μια ειδική μαγιά που κάνει τον λυκίσκο και τη βύνη της Ηeineken να είναι από τα πιο κοσμαγάπητα σιτηρά του πλανήτη. H Amstel (5%) (με το ξακουστό «Γιατί έτσι σας αρέσει»), από την άλλη, είναι πρώτη στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού. Οι δύο άλλες εκδόσεις της προορίζονται για άκρως αντίθετα γούστα. Η μαύρη Bock (7%) για τα πιο γερά ποτήρια και η Pulse έκδοσή της για τη χαλαρότητα που επιβάλλουν ο ήλιος και οι ελληνικές παραλίες. Μιας και αναφερθήκαμε σε παραλίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε με τίποτα την μπίρα συνώνυμο της ξαπλώστρας και της θάλασσας: είναι από το Μεξικό και τη λένε
Corona (αν και παράγεται στην Αμερική). Αμερικάνικη με τη βούλα είναι η Miller. Καθόλου πικρή και αρκετά ξεδιψαστική. Σαν το νεράκι. Η δανέζικη Carlsberg έχει μπει γερά στο παιχνίδι της αγοράς. Η σκούφια της κρατάει από το 1904. Το design είναι ανάλογο της ποιότητάς της. Πιο αρχαία και πιο ξακουστή είναι η Stella Artois. Γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1366 και στις μέρες μας ζει και παράγεται στην Ελλάδα. Δροσερή, με πολλά αρώματα. Ικανοποιεί και αυτούς που θέλουν μια ποιοτική πικρή γεύση στο στόμα.
→
Τα δικά μας παιδιά
Η Mythos (5%) είναι και lager και ελληνική. Εμφανίστηκε την προηγούμενη δεκαετία και γρήγορα άνοιξε τα φτερά της και στην Ευρώπη. Το άρωμα κριθαριού δίνει μια ευχάριστη δροσιστική γεύση. Βγαίνει και σε πιο κόκκινη και δυνατή μορφή. Η Mythos Red (7%) είναι πιο μεστή και απευθύνεται σε απαιτητικούς μπιρόβιους. Άλλη μια lager είναι η Alfa (5%), δροσερή και ελαφριά στη γεύση της, αναβίωσε το 2000. Ό,τι πρέπει γι' αυτούς που φουσκώνουν εύκολα και δεν το επιθυμούν. Απαραίτητο συνοδευτικό στα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.
→
Η περίπτωση Craft
Ξεκίνησε το 1997 με τα πρώτα εστιατόρια-ζυθοποιεία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Χαλάνδρι. Πρωτοπορία της ήταν πως έφερε την παραγωγή μπίρας σε επαφή με το κοινό. Το εργοστάσιο που λειτούργησε στην Παιανία το 2003 βοήθησε να υπάρξει διανομή πέραν των εστιατορίων και παρείχε τη δυνατότητα εμφιάλωσης. Έξι είναι οι τύποι μπίρας που παράγει η Craft: η ξανθιά Pilsner, η καστανή καπνιστή Smoked Lager, η κόκκινη Red Ale, η αφιλτράριστη σταρόμπιρα Weiss, η μαύρη Black Lager και η ξανθιά Athens Lager. Το αλκοόλ δεν ξεπερνά το 5% και είναι πλούσια σε βιταμίνες και συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
→
H Πειραϊκή και οι άλλοι πατριώτες
Στον Πειραιά κατασκευάζεται η μοναδική μπίρα με ημερομηνία λήξης (τρεις μήνες). Είναι φρέσκια και το αποδεικνύει. Χαρακτηριστικό της είναι πως δεν παστεριώνεται, αλλά περνά από δύο φάσεις φίλτρανσης και μικροφίλτρανσης. Δύο τύπους βρίσκεις στην αγορά: Pils, ξανθιά με άρωμα λυκίσκου, και καστανή Pale Ale με φρουτώδη αρώματα βύνης. Από την Αυλίδα έρχεται η Genesis σε τέσσερις μορφές: Pils, Weiss, Red Ale και Lager. Η Ζέος κατοικεί στο Άργος. Οι Pilsner, Blue Mak και μαύρη σταρένια είναι γαλουχημένες με γερμανικές προδιαγραφές και αποτελούν από τις πιο δροσερές ελληνικές επιλογές. Η Κομοτηνή, πέρα από ότι είναι ωραία πόλη με πολλά κορίτσια, παράγει και τη Βεργίνα. Στην Αθήνα βρίσκουμε συνήθως την «ξανθιά» Premium Lager. Παράλληλα, κυκλοφορούν η κατακόκκινη Red Ale και η Weiss, που το άρωμά της θυμίζει συνδυασμό γαρύφαλλου και μπανάνας. Τέλος, στα νότια, το καμάρι του Ρεθύμνου είναι η ξανθιά και μαύρη Ρεθυμνιακή.
→
Η γερμανική σχολή και η μαθήτρια από τη Φλαμανδία
Από το Warstein της Γερμανίας έρχεται η Pils που έχει στοιχειώσει τις διακοπές μας (εξαιτίας των βαρελιών που βλέπουμε ανά την Ελλάδα). Το χρυσαφένιο χρώμα τής Warsteiner (5%) υπερισχύει του λιγοστού αλλά γευστικού αφρού της. Η Kaiser (5%) μάς είναι τόσο οικεία που νομίζουμε ότι είναι ελληνική. Πικρή, συνδυάζεται άριστα με όλα τα φαγητά και απευθύνεται σε αυτούς που ξέρουν. Η Veltins είναι από τις λαοφιλέστερες μπίρες στη Γερμανία. Ο λυκίσκος συνδυάζεται με το γλυκό νερό των πηγών της περιοχής, δημιουργώντας έναν αξεπέραστο γευστικό συνδυασμό. Από το Βέλγιο (με αγάπη) προέρχεται μια από τις πιο αγαπημένες μάρκες της αγοράς. Η γλυκόπιοτη και όμορφη στην εμφάνιση Fisher (5%).
→
Με δύναμη από την Τσεχία
Πρώτα από όλα, η πασίγνωστη Budweiser Budvar (5%) που παράγεται στο České Budějovice διαθέτει το διαβατήριο των ευρωπαϊκών προϊόντων που έχουν αποκτήσει τον χαρακτηρισμό της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (όπως και η φέτα). Ο τρόπος παρασκευής της θα ενθουσίαζε και τον Dan Brown (βύνη από τη Μοράβια, αρτεσιανό νερό από πηγάδι, ωρίμανση 90 ημερών). Η έντονη γεύση της οφείλεται στα μπαχαρικά που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. H Pielsen Urquell είναι όνομα και πράγμα («Pils από την αρχική πηγή»). Ξανθιά, ωριμάζει για 19 ημέρες και αναγνωρίζεται αμέσως εξαιτίας του μακριού λαιμού που έχει το μπουκάλι της.
→
Άρωμα Μεσογείου
Μυρίζει κίτρο! Ο λόγος για την ιταλική Peroni Nastro Azzuro (5%). Η Pils φινέτσα της δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα της διατήρησης της παραδοσιακής ιταλικής συνταγής. Επί 130 χρόνια παράγεται στην πανέμορφη Βαρκελώνη η Estrella Damm (Χορηγός του Μουντιάλ του 1982 και των Ολυμπιακών του 1992). O «μπαμπάς» Damm ήτο Αλσατός, αλλά η γεύση της είναι καθαρά καταλανική. Το χαρμάνι από ρύζι, καλαμπόκι και κριθάρι δίνει στη λέξη lager μια άλλη διάσταση. Έχει και δύο εξαιρετικά αδελφάκια. Η Estrella Dam Inedit μπορεί να χαρακτηριστεί η σαμπάνια της μπίρας και ταιριάζει τέλεια με οποιοδήποτε έδεσμα. Η Damm Lemon αποτελείται από 6 μέρη μπίρα και 4 λεμόνι. Καλοκαίρι έρχεται!
→
Οι μυστήριες
Οι μύστες της μπίρας υποστηρίζουν πως αν δεν σου αρέσει η Guinness, τότε δεν ξέρεις ν' απολαμβάνεις την μπίρα. Το καβουρδισμένο κριθάρι τής προσφέρει το αυθεντικό μαύρο χρώμα της. Παχιά γεύση που ενθουσιάζει τον ουρανίσκο. Ζητήστε απ' τον μπάρμαν να σας σχεδιάσει το τριφυλλάκι στον κρεμώδη αφρό της. Η Chimay κουβαλάει όλα τα μυστικά των βέλγικων μοναστηριών της Καμπανίας. Δεν παστεριώνεται, αφού το νερό που χρησιμοποιείται μπορεί να επαναζυμώσει την μπίρα μέσα στο μπουκάλι. Τρεις είναι οι γεύσεις της: White (8%) με άρωμα σταφυλιού, Red με άρωμα βερίκοκου και η Blue Chimay που έχει πυκνό αφρό και ποσότητα αλκοόλ που αγγίζει το 9%. Μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει και η Duvel (διάβολος). Εξίσου βελγική, με γεύση που έχει έντονες αναφορές στο νεράντζι. Η Maisel's Weisse είναι προϊόν Γερμανίας. Το αστέρι με τις έξι άκρες στην ταμπέλα της παραπέμπει στο iso των ζυθοποιείων του Μεσαίωνα και στους αλχημιστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου