Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Διεθνές Συνέδριο - "Albert Cohen: Επιστροφή στις ρίζες", 10 -16/5/2010

Image
Ο Δήμος Κερκυραίων διοργανώνει διεθνές Συνέδριο με θέμα "Albert Cohen - Επιστροφή στις ρίζες" από 10 έως 16 Μαΐου 2010. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ιόνιο Ακαδημία και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, ενώ οι εκδηλώσεις του συνεδρίου θα γίνουν στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων, στην πλατεία Αγ. Ελένης, καθώς και στην Εβραϊκή συνοικία Κέρκυρας.

Με την υποστήριξη:
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Ίδρυμα "Memoire Albert Cohen" της Ισραηλιτικής Κοινότητας Κέρκυρας

Λίγα λόγια για τον Albert Cohen
Ο Αβραάμ Αλμπέρ Κοέν γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1895, γόνος οικογένειας εβραίων της Κέρκυρας με μακρόχρονη παρουσία στο νησί (η οικογένειά του είχε ασχοληθεί με τη σαπωνοποιία). Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γονείς του μετανάστευσαν στη Μασσαλία εξαιτίας του ανερχόμενου αντισημητισμού στο νησί. Ο Αλμπέρ Κοέν έλαβε καθολική ανατροφή και το 1904 γράφτηκε στο Λύκειο Thiers, όπου γνωρίστηκε, σαν συμμαθητής, με τον νεαρό Μαρσέλ Πανιόλ. Το 1914 πηγαίνει στη Γενεύη για να παρακολουθήσει σπουδές νομικής και φιλολογίας. Το 1919 αποκτά την ελβετική υπηκοότητα (αντί της οθωμανικής). Έξι χρόνια αργότερα, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού "Revue juive" ("Εβραϊκή Επιθεώρηση"), που συγκαταλέγει στη συντακτική του επιτροπή ονόματα όπως αυτά του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του Σίγκμουντ Φρόιντ. Μεταξύ 1926 και 1931 εργάζεται στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας της Γενεύης. Με την κήρυξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου καταφεύγει στο Μπορντό και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Εκ μέρους της "Εβραϊκής Επιτροπής για την Παλαιστίνη" του ανατίθεται να αναλάβει την επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εξόριστων εβραϊκών κοινοτήτων. Το 1944 διορίζεται νομικός σύμβουλος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες, η οποία επεξεργάζεται τη Διεθνή Συνθήκη της 15ης Οκτωβρίου 1946 για την Προστασία των Προσφύγων. Το 1947 επιστρέφει στη Γενεύη και λίγα χρόνια αργότερα (το 1957), αρνείται να αναλάβει τη θέση του πρέσβη του Ισραήλ για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Πεθαίνει στη Γενεύη στις 17 Οκτωβρίου 1981, αφού το έργο του έχει αρχίσει να γίνεται επιτέλους γνωστό: το πρώτο του βιβλίο εκδίδεται από τις εκδόσεις Gallimard, εμφανίζεται στην εκπομπή του Bernard Pivot στην τηλεόραση και το περιοδικό "Magazine Litteraire" του αφιερώνει το εξώφυλλο ενός τεύχους του. Κυριότερα βιβλία του στα γαλλικά είναι: "Paroles juives" (ποιήματα, 1921), "Solal" (μυθιστόρημα, 1930), "Mangeclous" (μυθιστόρημα, 1938), "Le livre de ma mere" (προσωπικές αναμνήσεις, 1954), "Belle du Seigneur" (μυθιστόρημα, Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας, 1968), "Les valeureux" (μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Κεφαλονιά, 1970), "O vous, freres humains" (1972) και "Carnets" (ημερολόγιο, 1979). 

 
 

1 σχόλιο:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Η συναυλία του Ιονίου Πανεπιστημίου "Οι Εσπερινοί" του Claudio Monteverdi, χθες βράδυ τον άγιο Γεώργιο του παλαιού φρουρίου της Κέρκυρας, ήταν μεγαλειώδης και μεταρσίωσε το πλήθος που κατέκλυσε όλους τους χώρους (ακόμη και όρθιοι για μία ώρα και σαράντα λεπτά!!!) για να ζήσουν αυτή τη μυσταγωγία!
Συγχαρητήρια θερμά!!

Bookmark and Share