Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα από τη ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΚΕ. στο φωτογράφο της Ανοιξης της Πράγας


josef_koudelka-225ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του σημαντικού τσέχου φωτογράφου Γιόζεφ Κουντέλκα (φωτο) την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 στις 20:00 στη μικρή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας. Ποιος είναι
Γεννημένος σε ένα χωριό 400 κατοίκων στη Μοραβία το 1938, ο Κουντέλκα ανακάλυψε τη φωτογραφία σε πολύ νεαρή ηλικία και αμέσως έστρεψε τον φακό του στα μέλη της οικογένειάς του. Τελείωσε το Πολυτεχνείο της Πράγας και εργάστηκε ως μηχανικός αεροσκαφών, αλλά γρήγορα πήρε την απόφαση να αφιερωθεί σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο.

Όταν τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην Πράγα ήταν παρών με τη φωτογραφική του μηχανή. Οι λήψεις του κατάφεραν να φτάσουν στο εξωτερικό όπου δημοσιεύτηκαν ανώνυμα στο περιοδικό των Sunday Times. Έγιναν σύμβολα του αγώνα του τσεχικού λαού. Οι φωτογραφίες του ταυτίστηκαν με τη ρωσική εισβολή στην Πράγα το 1968.
Λίγο αργότερα έφυγε από τη χώρα του και ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία. Έζησε συνειδητά ως άπατρις από το 1970 έως το 1987, οπότε απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα.
Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζει η σειρά με θέμα τη ζωή των τσιγγάνων, η οποία τον απασχόλησε για πολλά χρόνια και αποτέλεσε το θέμα του βιβλίου «Τσιγγάνοι: το τέλος του ταξιδιού» (1975), καθώς και οι «Εξορίες» (1988) στις οποίες καταγράφει την περιπλάνησή του στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι η τελευταία εργασία του με πανοραμικά τοπία κατεστραμμένα από τις ανθρώπινες επεμβάσεις, στα οποία η ματιά του αποκαλύπτει μια ανυπότακτη ομορφιά, αλλά και την πάλη για επιβίωση. Η δουλειά του γενικά έχει μια ιδιαίτερη ματιά στον τόπο και τους ανθρώπους.
Το 1991, έπειτα από είκοσι χρόνια αυτοεξορίας, 53 ετών, επέστρεψε στην Πράγα.
Στην Ελλάδα, συγκινήθηκε και φωτογράφισε ιστορικά μνημεία, καθώς γοητεύεται και γνωρίζει καλά την αρχαία μυθολογία. Φωτογράφισε και τα γυρίσματα της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το βλέμμα του Οδυσσέα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share