Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών;


Δυσμενείς δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτό το σαββατοκύριακο επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι διευρύνεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει το εσωκομματικό «παζάρι» στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο έχει ήδη στηθεί και για το οποίο γράφουμε στο προηγούμενο post.
Οι δημοσκοπήσεις που έρχονται αποτελούν μία ακόμη ένδειξη ότι απομακρύνεται το σενάριο πρόωρων εκλογών την άνοιξη, σύμφωνα με το οποίο οι κάλπες για βουλευτικές εκλογές θα στηθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές (Απρίλιο όπως λένε στην Ρηγίλης). Ως γνωστόν, κανένας πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία για εκλογές, όταν έχει «δεμένη» την ήττα. Αν παγιωθεί το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις αυτό σημαίνει ότι στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ΝΔ θα πάρει γύρω στο 29% και το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα, με ποσοστά γύρω στο 31-32.
Αλλά, με 29% στις Ευρωεκλογές και 152 βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ο Κώστας Καραμανλής δεν θα έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη νομιμοποίηση να κυβερνήσει. Φτάνει λοιπόν η ώρα που, όπως διαδίδει η Αγία Οικογένεια, θα του ψιθυρίσει στο αυτί ότι πρέπει να φύγει;
Κανείς δεν ξέρει προς το παρόν τι σκέφτεται και τι σχεδιάζει ο Καραμανλής. Υπουργοί που μίλησαν πάντως μαζί του τον εμφανίζουν στις εφημερίδες «αμήχανο, νευρικό και θυμωμένο» επειδή δεν μπορεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ύστερα από εκείνη την τραγική εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη. Άλλοι συνομιλητές του βεβαιώνουν ότι δείχνει κλεισμένος στον κόσμο του και ότι αδυνατεί να σχεδιάσει στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι οδηγείται προς την έξοδο. Δεν είμαστε όμως παρόντες στις συνομιλίες αυτές και ως εκ τούτου δεν βάζουμε και το χέρι μας στην φωτιά ότι τα πράγματα έχουν έτσι.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν συμβεί μια δραματική αλλαγή στην πολιτική της ΝΔ , τότε στις εθνικές εκλογές, το 2010, με αφορμή την εκλογή προέδρου δημοκρατίας, η ΝΔ θα συντριβεί. Είναι επίσης βέβαιο κατά την γνώμη μας ότι ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να κάνει αυτή την αλλαγή. Επειδή δεν θα βελτιωθεί η κατάσταση στη ΝΔ με έναν ανασχηματισμό, ή με μερικά φιλολαϊκά οικονομικά μέτρα. Πρέπει να αλλάξουν όλα, ακόμα και το παρελθόν, και αυτό δεν γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share