Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

” ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ”


Γράφουν οι εφημερίδες:

«Το σχέδιο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος απειλείται να τιναχθεί στον αέρα …. στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Eurobank, στην Alpha και στην Εθνική Τράπεζα το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό…Οι υπεύθυνοι δηλώνουν σχεδόν ….προσβεβλημένοι από τις εκτοξευόμενες κατηγορίες για τους ίδιους και τις τράπεζες που διευθύνουν …» (Βήμα). Και λένε οι σταθμοί: «Στον αέρα βρίσκεται το σχέδιο κρατικής στήριξης των τραπεζών καθώς δεν υπάρχει συμφωνία όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων. …Κάποιες τράπεζες μεταξύ αυτών, η Πειραιώς και η Εθνική, δηλώνουν ότι δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων τους με κρατική βοήθεια…» (ΣΚΑΙ).
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κάποιες τράπεζες σίγουρα έχουν, ή είχαν πρόβλημα. Στην προσπάθειά τους να μην αποκαλυφθούν, πίεσαν την Κυβέρνηση να δώσει το «πακέτο» σε όλους. Η Εθνική σίγουρα δεν το χρειάζεται, αλλά της το φόρεσαν. Μερικές μικρότερες ακόμα και αν το ήθελαν, δεν έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα που να θέλουν την εποπτεία. Η εποπτεία πήγε να επιβληθεί σε όλους, ασχέτως προβλημάτων, για να μην ξεσκεπαστούν οι προβληματικές. Δηλαδή, συγκάλυψης το ανάγνωσμα. Αυτοί που δεν την θέλουν, αντιδρούν. Μερικοί που αντιδρούν, μπλοφάρουν! Διακυβεύονται θεόρατοι εγωισμοί και τεράστια προσωπικά συμφέροντα.
Στην αναμπουμπούλα, κάτι «κουράδες», με συγχωρείτε, θα μείνουν «ανεξάρτητες». Εγώ κύριε Αλογοσκούφη, και κύριε Προβόπουλε, θα τους έλεγα: «Έχετε τρεις μέρες να συγχωνευθείτε, ή σας αφαιρώ την τραπεζική άδεια.» Έτσι, όπως ο Gordon Brown ή ο Henry Paulson (σε τράπεζες πολύ πιο σοβαρές από τα 2-3 σουβλατζίδικα που παριστάνουν τις τράπεζες). Δεν υπαινίσσομαι τίποτα για το ποια είναι ή δεν είναι «σουβλατζίδικο», αλλά ο κύριος Αλογοσκούφης τις ξέρει.
Αλλά κύριε Αλογοσκούφη, αυτή την φορά καταλαβαίνω την δυσκολία σας. Είναι πολύ πιο δυνατοί από εσάς. Εδώ, μπροστά στα μάτια σας, εν μέσω κρίσης, αγοράζουν ίδιες μετοχές, μειώνοντας κεφάλαιο και ρευστότητα, για να μην γίνουν μια χαψιά κάποια νύχτα φθινοπωρινή. Μόνο ένας μπορεί να καθαρίσει την τραπεζική κόπρο του Αυγείου, αλλά δεν τον αφήνετε, εκεί στην Πλατεία Κοτζιά (δεν αναφέρομαι στο άτομο, αλλά στο νομικό πρόσωπο).
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Δυο - τρεις Τράπεζες έχουν πολύ περισσότερη πολιτική δύναμη και από την κυβέρνηση και από τον κ. Αλογοσκούφη και από τον κ. Καραμανλή. Και δεν το λέω αυτό σκωπτικά προς τον τελευταίο, αλλά με αγανάκτηση εναντίον της ισχυρότερης και πιο αλαζονικής διαπλοκής στην Ελλάδα.

Τραπεζικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share