Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Βουβάλια θα σώσουν τη λίμνη των Ιωαννίνων


Κατάληψη» στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων θα κάνουν δεκάδες βουβάλια, τα οποία θα φάνε τα καλάμια και θα σώσουν την υδρόβια ζωή.
Το πρωτοποριακό πρόγραμμα βιοδιαχείρισης των καλαμιώνων με τη χρήση βουβαλιών ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από τις Πρέσπες, έδωσε θεαματικά αποτελέσματα και μέχρι τα Χριστούγεννα θα εφαρμοστεί και στην Παμβώτιδα


«Τα καλάμια επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς στη λίμνη και χρειάζεται συνέχεια να τα κόβουμε με ένα μηχάνημα, το οποίο όμως ενοχλεί την υδρόβια ζωή. Τα πρώτα 10 βουβάλια θα έρθουν τον Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια ήπιας παρέμβασης και επίλυσης του προβλήματος, αφού θα τρώνε τα καλάμια και θα αυξάνουν τον ζωτικό χώρο της λίμνης», είπε στο «Εθνος», ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας, Γιάννης Σαϊνης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ και σταδιακά ο αριθμός τους θα αυξάνεται, αφού θα περάσει πολύ σύντομα από την πιλοτική στην κύρια φάση του.
Το πρόβλημα των καλαμιώνων είναι πολύ σοβαρό κι ως έναν βαθμό συντελεί στον αργό θάνατο της Παμβώτιδας. Οι καλαμιές βρίσκουν εύφορο, υγρό έδαφος στο νερό και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον χώρο της λίμνης και να... πνίγουν κάθε ίχνος ζωής που ασφυκτιά. Σε πολλές περιοχές κάτοικοι και φορείς βάζουν φωτιά, με ανυπολόγιστες συνέπειες, αφού έτσι καταστρέφουν το περιβάλλον σε μεγάλη ακτίνα.
«Τα βουβάλια αποτελούν σωτηρία στο ζήτημα αυτό, καθώς εξολοθρεύουν τα καλάμια και επιπλέον προστατεύουν την ανάπτυξη της ζωής», μας είπε ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργούδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share