Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

FACE KILLER


Η γνωστή υπόθεση της δολοφονίας της φοιτήτριας Meredith Kercher που έλαβε χώρα πριν από μήνες στην Περούντζια της Ιταλίας δεν αφήνει αμφιβολίες για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ( facebook, myspace ) καθώς η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων σε αυτές μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Στη δολοφονία της φοιτήτριας συμμετοχή είχε και η συγκάτοικος της Amanda Knox. Λίγες ώρες όμως μετά τη δολοφονία και πριν ακόμα η συγκάτοικος της ομολογήσει την συμμετοχή της, η Βρετανική Daily Mail δημοσίευσε φωτογραφίες της που βρήκε στο Facebook με τον τίτλο 'Foxy Knoxy'. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν ήταν καθόλου κολακευτικές και μάλιστα σε κάποιες βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά καθώς η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων σε κοινωνικούς ιστοχώρους δικτύωσης μπορεί να σταθεί αφορμή για την διαπόμπευση ατόμων που σχετίζονται με υποθέσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα.
Αν και η Amanda Knox δήλωσε αργότερα ότι «δεν έχει αναστολές για το συγκεκριμένο ζήτημα» αφού με δική της θέληση δημοσίευσε τις φωτογραφίες, το βέβαιο είναι ότι ελάχιστοι δεν θα είχαν πρόβλημα να γίνουν πρωτοσέλιδο και να φιγουράρουν σε όλα τα περίπτερα.Ημερολόγιο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προυσιάζει το γεγονός ότι οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα για την δολοφονία της Meredith Kercher στηρίχθηκαν στο ημερολόγιο που κρατούσε αλλά κυρίως στο λογαριασμό που διατηρούσε στο Facebook. Μ’ αυτό τον τρόπο πίστευαν ότι θα έφταναν στα ίχνη του δράστη πράγμα που επαληθεύτηκε όταν σε μια επιχείρηση της Interopol συνελήφθη στο Wiesbaden της Γερμανία o Rudy Hermann Guede, ένας από τους βασικούς υπόπτους της δολοφονίας, την ώρα που έμπαινε στο λογαριασμό του στο Facebook.
Κριτήριο πρόσληψης στον εργασιακό χώρο
Πέρα από την υπόθεση εγκληματικότητας στην οποία ενεπλάκη το Facebook, είναι αλήθεια ότι έχει κατακτήσει την δική του θέση ακόμα και στον εργασιακό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των βρετανικών επιχειρήσεων κάνει προσπάθειες να αποτρέψει ή ακόμα και να απαγορεύσει πολλές φορές τη χρήση ιστοχώρων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως του Facebook αφού έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος βρετανός χρήστης ξοδεύει κάθε μήνα τρείς ώρες αποκλειστικά στο Facebook. Πολλές εταιρείες έχουν απαγορεύσει επίσημα την χρήση του ενώ άλλες την επιτρέπουν αλλά σε ώρες εκτός γραφείου.
Ανησυχητικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι δύο στους τρείς εργοδότες στην Αγγλία παραδέχτηκαν ότι διατηρούν λογαριασμό στο Facebook προκειμένου να δοκιμάσουν τους υποψηφίους εργαζομένους. Το ¼ αυτών δήλωσε ότι άλλαξε γνώμη και δεν προχώρησε σε πρόσληψη αρκετών υποψηφίων ύστερα από επίσκεψη στο διαδικτυακό τους προφίλ.Το Facebook διαδόθηκε ως ένας διαδικτυακός τόπος στον οποίο μπορεί κανείς να χαλαρώσει να ψυχαγωγηθεί και να εντοπίσει παλιούς και νέους φίλους του. Πρόκειται σαφέστατα για μια συνειδητή επιλογή η οποία όμως πολλές φορές μπορεί να στραφεί ενάντια στο χρήστη αφού μπορεί να τον εκθέσει, να τον θυματοποιήσει ή και να τον αφήσει άνεργο.
.kolonaki-press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share