Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε; Κι άλλος οργανισμός συλλογικής διαχείρησης για τις τηλεοράσεις.


Πόσα χρήματα πληρώνετε για την τηλεόραση;
Δεν είναι μόνο το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, το οποίο είναι επιβεβλημένο για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.
Μια σειρά από επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να προσεγγίσουν πελάτες στα καταστήματά τους, αλλά και καφενεδάκια σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, όπου οι άνθρωποι εκεί έχουν τη συσκευή για συντροφιά τους, καλούνται να πληρώσουν μία φορά τον χρόνο 3 διαφορετικούς εισπράκτορες.
Έναν για την ΑΕΠΙ, έναν για τους φορείς διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων, Grammo, Απόλλων και Ερατώ, και έναν για την εταιρεία Τηλεοπτικά Δικαιώματα, η οποία ανήκει στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το τραγικό είναι πως ορισμένοι φορείς μεταμφιέζουν τους εισπράκτορές τους σε... «μυστικούς πράκτορες» που πηγαίνουν στα μικρομεσαία μαγαζιά και αν ακούσουν μουσική ή αν δουν ανοιχτό τον τηλεοπτικό δέκτη... κόβουν το σχετικό δελτίο.
Αν ο ιδιοκτήτης διαφωνήσει με την... ποινή, τότε τον λόγο έχουν τα δικαστήρια και δυστυχώς υπάρχουν και καταδικαστικές αποφάσεις φυλάκισης όσων δεν πληρώνουν τα χρήματα. Τα αμοιβολόγια 3 φορέων που δημοσιεύει σήμερα το «Π» είναι χαρακτηριστικά. ʼλλοι χρεώνουν τις επιχειρήσεις, ανά έτος, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και άλλοι με τον... τζίρο.
Η Τηλεοπτικά Δικαιώματα, που ανήκει στην ΕΙΤΗΣΕΕ, ανακοίνωσε το νέο της αμοιβολόγιο για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφενεία και τα επιβατηγά πλοία. Τα ποσά κυμαίνονται από 1,5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε ένα πλοίο της γραμμής ως 1.173 ευρώ για μια καφετέρια από 701 τ.μ. και άνω, που θέλει να έχει ανοιχτή μία τηλεοπτική συσκευή.
Οι ιδιοκτήτες όμως, εκτός από την Τηλεοπτικά Δικαιώματα, για τη χρήση της τηλεόρασης πληρώνουν ακόμη την ΑΕΠΙ, όσο και τους φορείς Grammo, Απόλλων και Ερατώ, που εκπροσωπούνται από κοινού. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το νομικό κενό.
Διότι καθένας από τους φορείς αυτούς προχωρά μόνος του στις χρεώσεις, χωρίς διαβούλευση με τους χρήστες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Έτσι τα αμοιβολόγια δεν είναι πιστοποιημένα από κάποιον τρίτο φορέα, π.χ. τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, έτσι ώστε να μην υπάρχουν διαρκώς αμφισβητήσεις για τις χρεώσεις. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ξεκινάει τις χρεώσεις της για τη χρήση της τηλεόρασης από 234 ευρώ για κατάστημα (εστιατόρια, μπαρ, καφενεία, καφετέριες) έως 100 τ.μ. και φτάνει τα 1.173 ευρώ όταν η έκτασή του ξεπερνάει τα 701 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share