Λέγεται Θεόδωρος Ουσακόφ και είναι ο προστάτης άγιος των ελληνορωσικών σχέσεων! Παρ’ όλο που η ελληνική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την αγιότητά του, η προτομή του έχει στηθεί σε περίοπτη θέση στην Κέρκυρα, ενώ η εικόνα του βρίσκεται μέσα στους ναούς του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αγίου Ιωάννη.
Σε λίγες μέρες το Νησί των Φαιάκων θα γεμίσει από πλήθος Ρώσων οι οποίοι εδώ και μερικά χρόνια καταφθάνουν τέτοια εποχή στο νησί προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Θεόδωρου Ουσακόφ. Του ναυάρχου που το 1777 απελευθέρωσε την Κέρκυρα από τον τρομερό γαλλικό στρατό του Ναπολέοντα κι έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς αξιωματικούς του ρωσικού στόλου κατά το 18ο αιώνα, ενώ το 2000 ανακηρύχθηκε από το Πατριαρχείο της Μόσχας άγιος!Η μνήμη του τιμάται από τις 4 μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της «Ρωσικής Εβδομάδας», με μεγαλοπρεπή λιτανεία και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργανωτές των οποίων είναι η Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Δανιήλ, το Ιδρυμα «Ρούσκι Πρεντπρινιμάτελ» και η ελληνορωσική εταιρεία συντήρησης ρωσικών όπλων «Rosoboronservice Hellas».
Προφανής σκοπός όλων αυτών των εκδηλώσεων είναι η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Ο επίτιμος Ρώσος πρόξενος στο νησί, κ. Νίκο Κανούλα, αλλά και με τον αρχιερατικό επίτροπο της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας και Ιονίων νήσων, πατέρα Θεμιστοκλή Μουρτζανό, προκειμένου να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον άγιο ναύαρχο.
«Από τον Οκτώβρη του 2002 διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του ναυάρχου Θεόδωρου Ουσακόφ που εμείς τον έχουμε ανακηρύξει άγιο» λέει ο κύριος Κανούλας κι εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας παρευρίσκονται στο νησί πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Με αυτό τον τρόπο οι δύοο λαοί ερχόμαστε πιο κοντά και γίνονται αρκετές εποικοδομητικές συζητήσεις που αφορούν τις μεταξύ μας επιχειρηματικές σχέσεις».Οσον αφορά το θρησκευτικό κομμάτι του θέματος, ο πατέρας Θεμιστοκλής τόνισε:
«Η Εκκλησία μας δεν έχει αποδεχτεί την αγιότητα του Ουσακόφ, ωστόσο, η εικόνα του υπάρχει σε κάποιους ναούς επειδή αποτελούν δωρεές πιστών Ρώσων» λέει και ξεκαθαρίζει: «Οσον αφορά κάποιες φήμες για την ίδρυση ρωσικών ναών στην Κέρκυρα στη μνήμη του Ουσακόφ, δεν αληθεύουν. Δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα»!
Προστάτης του Ναυτικού
Ο Θεόδωρος Ουσακόφ έζησε το 18ο αιώνα και το όνομά του γράφτηκε με χρυσά γράμματα μέσα στις σελίδες της ρωσικής Ιστορίας, αφού θεωρείται ο σημαντικότερος ναύαρχος του στόλου της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Το 2000 η Εκκλησία της Ρωσίας τον κατέταξε στο αγιολόγιό της ως προστάτη του Ναυτικού, ενώ το 2005 ο Πατριάρχης Αλέξιος τον... επιφόρτισε με επιπλέον καθήκοντα, αφού του έδωσε τον τίτλο του προστάτη αγίου των ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Ιερά Σύνοδος και το παρεκκλήσι
Η όλη ιστορία, πάντως, έχει και την άλλη πλευρά της. Οπως λένε ελληνικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι, μέσω του «Αγίου Ουσακόφ» το Πατριαρχείο της Ρωσίας επιχειρεί να πλήξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο ρωσικής προέλευσης άγιος προωθείται στη χώρα μας από μια ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών, με τις ευλογίες του Πατριαρχείου Μόσχας και τη στήριξη της ρωσικής κυβέρνησης.
Η υπόθεση του «Αγίου Θεοδώρου Ουσακόφ», δηλαδή, ανησυχεί ιδιαίτερα την Εκκλησία της Ελλάδος. Ιεράρχες της κάνουν λόγο για προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
Και αυτό γιατί υπάρχει σκέψη από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει αίτημα Ρώσων επιχειρηματιών για τη σύσταση ιδρύματος που στο καταστατικό του προβλέπεται η ανέγερση ιδιωτικού ορθόδοξου παρεκκλησίου στην Κέρκυρα.
«Αυτό αποτελεί πρώτο βήμα διείσδυσης της Ρωσικής Εκκλησίας στην κανονική δικαιοδοσία της Ελλαδικής Εκκλησίας» επισημαίνουν ιεράρχες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου