Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Ποδήλατα “πνίγουν” τη Γαλλία!


Η γαλλική εταιρεία JCDecaux, αφού κέρδισε την αμερικάνικη Clear Channel Outdoor, οργάνωσε ένα σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων για το Παρίσι με αντάλλαγμα το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης των 1,628 υπαίθριων διαφημιστικών πινάκων του Παρισιού.

Το εκπληκτικό είναι δε, ότι η όλη επιχείρηση οργανώθηκε και στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο - ρεκόρ και ξάφνιασε τη Γαλλία. Το σύστημα αυτό λέγεται Velib’ (από το velo=ποδήλατο και το liberte=ελευθερία). 4 εκατομμύρια Γάλλοι φαίνεται να προτιμούν τις μετακινήσεις τους με ποδήλατα. Υπάρχουν περίπου 10,000 ποδήλατα σε 800 σημεία στάθμευσης και τα κόστη μεταφοράς είναι ελάχιστα: ημερήσιο πάσο 1 ευρώ, εβδομαδιαίο 5 και ετήσιο 29 ευρώ, με την προϋπόθεση οι μεταφορές να μη διαρκούν πάνω από 30 λεπτά. Επιπλέον οι ενοικιάσεις γίνονται με πιστωτική κάρτα, οπότε η εταιρεία είναι εξασφαλισμένη για περιπτώσεις κλοπών ή καταστροφών


Μπορεί όλη αυτή η επιχείρηση να έγινε με βάση και αφορμή το κέρδος και τη διαφήμιση, όμως δε παύει να είναι μια κίνηση ώθησης των ανθρώπων μιας μεγαλούπολης να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητα. Είναι μια κίνηση που αφού βρήκε απήχηση τόσο εύκολα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες πόλεις (και γιατί όχι σε όλο τον κόσμο) και να μειωθεί έστω και για λίγο η τρομερή ρύπανση του περιβάλλοντος από καυσαέρια.

Ας παραδειγματιστούν κι άλλοι από τέτοιες πρωτοπόρες κινήσεις…



  • Και στην Βαρκελώνη ξεκίνησε (νομίζω από το καλοκαίρι) μία αντίστοιχη κίνηση με ποδήλατα για τους δημότες και γνωρίζει αρκετή επιτυχία αν κρίνουμε από το γεγονός ότι για να πάρεις την κάρτα που σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς τα ποδήλατα πρέπει να περιμένεις αρκετό καιρό λόγω των πολλών αιτήσεων. Αλλά σε αυτές τις πόλεις υπάρχει γενικά άλλη παιδεία και υποδομές για την χρήση ποδηλάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share