Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

«Ψηφιακά Νεκροταφεία»

Την Τετάρτη, στις 10 το βράδυ η ΝΕΤ προβάλει το ντοκιμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ με τίτλο «Ψηφιακά Νεκροταφεία» που προβλήθηκε για πρώτη φορά στις ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.
Ο Γιώργος Αυγερόπουλος εισχωρεί στα βάθη της Κίνας, εκεί όπου η πολιτισμένη Δύση αδειάζει λαθραία τους παλιούς της ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η πόλη Γκουιγιού στην Καντώνα της Νότιας Κίνας είναι ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη. Εδώ καταλήγουν κάθε ημέρα λαθραία, χιλιάδες υπολογιστές όπου τεμαχίζονται, πλένονται σε όξινα λουτρά και καίγονται, για να αποσπαστούν τα πολύτιμα υλικά που περιέχουν όπως χρυσός, ασήμι, χαλκός, γυαλί και φυσικά, πλαστικό.
Ο ΕΞΑΝΤΑΣ ακολούθησε τη διαδρομή της στρεβλής ανάπτυξης, που δολοφονεί ανθρώπους στον τρίτο κόσμο και υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη. Από την Silicon Valley, την Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ως την Κίνα, της οποίας ολόκληρες επαρχίες ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με ενδιάμεσους σταθμούς το Σιάτλ των ΗΠΑ και το Λονδίνο, κατέγραψε εικόνες που μόνο ευχάριστες δεν είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share