Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Η ΔΡΑΣΗ «ΘΕΛΩ»


Τη συμμετοχή της σε σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πέτυχε η δράση «ΘΕΛΩ» των Κερκυραίων δημιουργών Μαριλένας Κοσκινά και Νίκου Κόκκαλη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 29 Απριλίου 2007 στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η δράση «ΘΕΛΩ», που ως στόχο έχει την κινητοποίηση των πολιτών μέσω της Τέχνης, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ουζμπεκιστάν προκειμένου να συμμετάσχει σε Πολιτιστικές διοργανώσεις κύρους.
Συγκεκριμένα οι δημιουργοί Μαριλένα Κοσκινά και Νίκος Κόκκαλης έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με τη δράση «ΘΕΛΩ» στις παρακάτω διοργανώσεις:



· Στην «1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης» που πραγματοποιείται από τις 17 έως τις 30 Σεπτεμβρίου με συμμετοχές από δεκάδες χώρες. Η δράση «ΘΕΛΩ» θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Public Screen, κατά το οποίο σε τεράστιες οθόνες, τοποθετημένες σε πολυσύχναστες τοποθεσίες της πόλης (αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε 24ωρη προβολή, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, σε ΚΤΕΛ και στην πλατεία Αριστοτέλους) θα παρουσιάζονται video με τα έργα των καλλιτεχνών.
· Στο «8ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» που πραγματοποιείται στην Πάτρα από τις 23 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και οι συμμετοχές περιλαμβάνουν 208 ταινίες από 56 χώρες,Στην 4η Bienalle της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν με θεματικό τίτλο “New: Illusion or Reality” που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου

Η ΔΡΑΣΗ «ΘΕΛΩ»


Τα ερωτήματα που θέτει η δράση είναι
: Πως διαμορφώνονται και ιεραρχούνται οι επιθυμίες μας μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας.



Πόσο αναγκαίο μπορεί να είναι το «ΘΕΛΩ» σε κάποιες, υπό «εγκλεισμό», κοινωνικές ομάδες και πως ο εγκλεισμός και η απώλεια της ελευθερίας διαμορφώνουν αυτά τα «ΘΕΛΩ».


Η Δράση ΘΕΛΕΙ να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες πάνω στην επανένταξη στην κοινωνία των ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα και στη νέα ευκαιρία που τους δίνεται με τα προγράμματα αποασυλοποίησης.
Το video που θα προβληθεί στις παραπάνω πολιτιστικές διοργανώσεις περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένη και ηχογραφημένη τη δράση «ΘΕΛΩ» όπως παρουσιάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Η δράση αποτελείτο από τη φωτογράφηση και ηχογράφηση του «ΘΕΛΩ» νοσηλευόμενων, νοσηλευτών, φοιτητών και κατοίκων της Κέρκυρας, μετά από επαφή και γνωριμία μαζί τους, καθώς και από την εγκατάσταση φωτογραφιών και ήχων σε όλους τους χώρους αίθουσας του νοσηλευτικού τμήματος, ως φόρο τιμής για όλους, όσοι πέρασαν από τον ίδιο χώρο σε διάφορες χρονικές στιγμές και καταστάσεις

▪ Ο Νίκος Κόκκαλης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
▪ Η Μαριλένα Κοσκινά είναι αρχιτέκτων με σπουδές στην αρχιτεκτονική σχολή Paris Villemin στο Παρίσι και μεταπτυχιακά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με εικαστικές δράσεις και είναι μέλος της πολιτιστικής
εταιρείας ΖΕΟΝ.



Οι δύο τους ως Ομάδα ΟΚΚΟ πραγματοποίησαν τον Ιούνιο 2006 στην πόλη και την πινακοθήκη της Κέρκυρας την δράση «+ΓΝΩΜΗ»
.Στόχος τους ο κοινωνικός προβληματισμός και η συμμετοχή των πολιτών μέσω της τέχνης.




Επικοινωνία: Μαριλένα Κοσκινά 6945590964 email markox@tee.gr
Νίκος Κόκκαλης 6973044878 email kokkalis@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share