Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

1-Φεστιβαλ Ελληνικου Ντοκιματερ



Ήδη ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Σταύρος Ιωάννου βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με γνωστούς καλλιτέχνες και δημιουργούς αλλά και με φορείς και μέσα ενημέρωσης με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους.


Ήδη έχουν απαντήσει θετικά και προσφέρουν τη στήριξη τους:


η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών,

το Ελληνικό Κέντρο Kινηματογράφου,

το Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ,

το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών-Παραγωγών,

η Συνομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών,

η Παν. Ομοσπονδία Αιθουσαρχών Κινηματογράφου,

η Ταινιοθήκη της Ελλάδος

και ο Τηλεοπτικός και Ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΪ
Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε επίσης ότι έχει απευθυνθεί ήδη και στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου καθώς η Οργανωτική Επιτροπή θεωρεί ότι είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας για μία τέτοια διοργάνωση, δεν έχει λάβει ωστόσο ακόμα κάποια απάντηση.
Όσον αφορά τους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους, έχει ήδη σχηματιστεί μία καλλιτεχνική επιτροπή την οποία απαρτίζουν μεταξύ άλλων, ο γνωστός Χαλκιδέος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς, οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος, Λάκης Παπαστάθης, Λάκης Κομνηνός, Ροβήρος Μανθούλης, Θεόδωρος Αδαμόπουλος (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), ο θεατρικός συγγραφέας Μάριος Ποντίκας, ο γραφίστας Δημήτρης Αρβανίτης, ο Ευβοέας συγγραφέας και λογοτέχνης Δημήτρης Παπαχρήστος, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης και ο ηθοποιός Χάρης Σώζος.


Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ διεξάγεται για πρώτη φορά φέτος στην πόλη της Χαλκίδας και φιλοδοξεί να γίνει τόπος ουσιαστικής συνάντησης των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό.
Σε μια εποχή που το οπτικοακουστικό τοπίο στην χώρα μας κατακλύζεται από ομοιόμορφα προϊόντα, το ελληνικό ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα έγκυρο κοινωνικό βαρόμετρο, που διατηρεί όμως την αμεσότητα και την πολυμορφία της γραφής των δημιουργών του, θυμίζοντάς μας πως ο κινηματογράφος είναι πρωτίστως τέχνη.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ προσθέτει ένα βήμα προβολής στο πολύ σημαντικό αυτό κινηματογραφικό είδος και φιλοδοξεί να προβάλει κάθε χρόνο ολόκληρη την ετήσια παραγωγή ντοκιμαντέρ στην ενότητα Πανόραμα. Το Φεστιβάλ θα έχει και διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, καθώς μέσα από την άμιλλα προωθούνται νέες ιδέες, νέα στοιχεία αισθητικής και δημιουργίας. Επιπλέον, θα δώσει έμφαση στην ανεξάρτητη παραγωγή δημιουργικών ντοκιμαντέρ, καθώς και στις συμπαραγωγές με Δημόσιους και άλλους φορείς.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ θα τελείται κάθε χρόνο και για 5 ημέρες στην φιλόξενη πόλη της Χαλκίδας όπου, άλλωστε, λειτούργησε μια από τις πρώτες Κινηματογραφικές Λέσχες στην Ελλάδα.
Την ευθύνη της διοργάνωσής του έχουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Πορθμός".
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα θα ενισχύσει την ανοδική πορεία των Ελλήνων ντοκιμαντεριστών, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην προβολή και την αναβάθμιση του δημιουργικού ντοκυμαντέρ.
Επιπλέον, θα γίνει μοχλός προώθησης και διακίνησης των ντοκιμαντέρ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στηρίζουν οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ, καθώς επίσης και οι σημαντικότεροι φορείς που συμμετέχουν στην διαδικασία παραγωγής, συμπαραγωγής και διανομής ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share