Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο


217 ταινίες, 56 χώρες

21-29 Σεπτεμβρίου


Πάτρα, Σεπτέμβριος 2007

Να `μαστε πάλι εδώ στο 9ο Διεθνές Πανόραμα. Πιστοί στο ραντεβού μας αλλά και στην έβδομη τέχνη φτάσαμε αισίως στον ένατο χρόνο λειτουργίας του θεσμού που πλέον έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις κοινού και δημιουργών.
Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την εντυπωσιακή συμμετοχή των σκηνοθετών αλλά και τη θερμή ανταπόκριση του κινηματογραφόφιλου κοινού. Αυτές εξάλλου ήταν και οι δύο σταθερές που μας έδωσαν κίνητρο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, να την εξελίξουμε και να τη βελτιώσουμε.

Παραμείναμε πιστοί στις βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές μας αλλά παράλληλα εκμεταλλευτήκαμε τις νέες τεχνολογίες με σκοπό να φτάσουμε όσο πιο μακριά γινόταν. Επιπλέον, παραμένουμε ολιγαρκείς και έχοντας στα χέρια μας έναν πραγματικά χαμηλό προϋπολογισμό προσπαθούμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό αποδεικνύοντας πως για την προβολή της τέχνης δε χρειάζονται παχυλοί προϋπολογισμοί αλλά πολύ μεράκι και ερωτικό πάθος.

Στο 9ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, καλούνται να καταθέσουν τα δικά τους έργα. Νέα φαινόμενα, τάσεις, εμπειρίες που δοκιμάζονται, ένα μεγάλο ανοιχτό εργαστήρι εικονοπλασίας. Η τέχνη, η βιομηχανία του θεάματος, η ψυχαγωγία, συνισταμένες που συγκλίνουν ή αποκλίνουν.
Το Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών είναι το κινηματογραφικό τοπίο που εξασφαλίζει πολυφωνία και πλουραλισμό, εξωστρέφεια, ισορροπία και ποιότητα, ιδιότητες που συμβάλλουν στην προβολή μιας αληθινά διαφορετικής σύγχρονης ταυτότητας.
Πραγματοποιείται με σκοπό να προτείνει μια εναλλακτική πρόταση για το θεσμό ενός φεστιβάλ που δεν καθοδηγείται αλλά γιορτάζει την ανανέωση του κινηματογραφικού τοπίου ώστε να μας δώσει τη χαρά να ονειρευτούμε ξανά μαζί το δικό μας πανόραμα στην δική μας σκοτεινή αίθουσα με πρωταγωνιστές όλους εσάς…

Στο 9ο Διεθνές Πανόραμα οι λέξεις θα αρμενίσουν, οι εικόνες θα αγκαλιάσουν το κοινό και για μια ακόμη φορά ένα πολυπολιτισμικό γεγονός θα δώσει το παρόν στη πόλη που της αξίζει. Μακριά από το πλαστό star system, σε μια εποχή που τα μηνύματα της παγκοσμιοποίησης ηχούν μέσα από τις πολεμικές μηχανές των «προστατών» μας, σε μια εποχή που η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι αυτονόητη…

Στο «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο» η είσοδος στις εκδηλώσεις του θα είναι ελεύθερη κάνοντας πράξη το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, δηλαδή την απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό, γιατί το φεστιβάλ μας είναι ένα βήμα για την ελεύθερη έκφραση. Μια διοργάνωση πέρα και έξω από κοσμικές στήλες αλλά στην πρώτη γραμμή της προόδου.

Θεωρώντας ότι η λογοκρισία είναι ο προθάλαμος για τις πιο αντιδραστικές ιδεολογίες, στο Διεθνές Πανόραμα δεν υπήρχε και ούτε θα υπάρξει στιγμή για λογοκρισία και γι αυτό οι κινηματογραφικές δημιουργίες παρουσιάζονται «γυμνές» στα μάτια του μεγάλου κριτή, του θεατή χωρίς αποκλεισμούς και μικροσυντεχνιακές σκοπιμότητες σεβόμενοι την κουλτούρα και τις άξιες κάθε λαού και του κάθε δημιουργού ξεχωριστά, οι παραγωγές είναι όλες ανεξάρτητες που σημαίνει ότι δεν υποστηρίχτηκαν οικονομικά από κρατικούς φορείς και μεγάλα studio και θεωρείται ο κινηματογράφος του «δημιουργού».
Έτσι, τηρώντας τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου φεστιβάλ επιμένουμε στην απουσία προκριματικής επιτροπής, γιατί θέλουμε το δικό μας Πανόραμα να αποτελεί βήμα ελεύθερης έκφρασης κάθε σκηνοθέτη χωρίς λογοκρισία και έλεγχο. Άλλωστε, το κοινό είναι αυτό που κρίνει μια ταινία, που την επιδοκιμάζει ή την αποδοκιμάζει. Oχι οι «επιτροπές και οι φωτισμένες προσωπικότητες!!»

Η άοκνη προσπάθεια των εθελοντών της Οργανωτικής Επιτροπής που πίστεψαν στο ταξίδι του Ονείρου και κατέθεσαν την ψυχή τους σ’αυτήν τη διοργάνωση, μας κάνει να ελπίζουμε πως θα έρθουν ακόμη καλύτερες μέρες στο Διεθνή και Ελληνικό κινηματογράφο. Η οργανωτική επιτροπή έχει γνώση ότι έχει να κάνει με ένα κοινό που έχει «γυρίσει τη πλάτη του» στη φθηνή μαζική υποκουλτούρα και αποζητά ποιοτικό πολιτισμό και ιδιαίτερα κινηματογράφο.
Με το Πανόραμα να «ριζώνει» στο κινηματογραφικό χώρο της Πατρίδας μας, γίνεται τόπος συνάντησης και δημιουργικού διαλόγου, γόνιμης επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, καλλιέργειας των καλλιτεχνικών αναζητήσεων καθώς και πεδίο προόδου στο χώρο των νέων τάσεων τόσο του κινηματογράφου, όσο και της τεχνολογίας που μέσω της ιδιότυπης μορφής του φεστιβάλ εξασφαλίζεται.

Με την ντοκιμαντέρ του Θεσσαλονικιού κινηματογραφιστή Νίκου Μπιλιλή «Επιτέλους, ξυπνήστε λαοί» ξεκινάει τη Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου το κινηματογραφικό φεστιβάλ που και αυτό ξεκίνησε τη πορεία του στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται με το ίδιο πάθος και με τους πρωτεργάτες του (που το εμπνεύστηκαν και λειτούργησαν) στη Πάτρα πλέον.


Συνοπτικά τα χαρακτηριστικά του 9ου Πανοράματος είναι τα εξής:
 56 χώρες
 217 ταινίες
 65 Ελληνικές συμμετοχές
 106 ταινίες στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα
 9 ημέρες διάρκεια
 99 ώρες προβολών
 19 τανίες μεγάλου μηκους- 84 ταινίες μικρού μήκους – 33 ντοκιμαντέρ- 7 ταινίες animation – 29 ταινίες video art


Χώρες που συμμετέχουν:
Αφρική: Νιγηρία, Αίγυπτος - Ασία: Καμπότζη, Μπαγκλαντές, Σιγκαπούρη, Ν.Κορέα, Χόνγκ Κόνγκ, Ιαπωνία, Ισραήλ, Ινδία, Κίνα, Ιράν. - Ωκεανία: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, - Αμερική: (Βόρεια – Νότια): Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Η.Π.Α, Καναδάς. - Βαλκάνια: Σλοβενία, F.Y.R.O.M., Αλβανία, Κροατία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία. - Ευρώπη: Ισλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σκωτία, Σλοβακία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιρλανδία, Δανία, Πολωνία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κύπρος.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τις ενότητες:
«Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Από το καυτό τροπικό του Βορρά στη μοναχική συλλογικότητα του Νότου», «Έλληνες, πολίτες του κόσμου», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα»

Παράλληλες εκδηλώσεις:
-Στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τριών Ναυάρχων 4) εκτίθενται οι φωτογραφίες του Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζοντας…σαν σινεμά».
Στο φουαγιέ του θεάτρου «Λιθογραφείον»
-έκθεση της Ήρας Σταματοπούλου (graphic designer), με τίτλο «η γραφιστική πορεία της αφίσας»
-έκθεση κινηματογραφικών βιβλίων, από το βιβλιοπωλείο «Πολύεδρο»
-έκθεση φωτογραφιών, αφίσες και έντυπα υλικά παρουσιάζοντας την ιστορία και τη δράση της Οικολογικής Κίνησης Πατρών (www.oikipa.gr)
-έκθεση-παρουσίαση από τους Ποδηλάτες–ισσες Πάτρας podilatespatra.blogspot.com
-έκθεση εξωφύλλων των περιοδικών E-sense (www.e-sense.gr) και Mosquito (www.mosquitoweb.gr)
-έκθεση εξωφύλλων του free press περιοδικού Antivirus -- Κατά του ιού της βίας www.avmag.gr
-Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στις 12.00 η ώρα, σεμινάριο με θέμα «Εφαρμοσμένη αισθητική στο Σύγχρονο κινηματογράφο», από τον σκηνοθέτη- κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Καραμπίτσο, καλ.υπεύθυνο της «Καλλιτεχνικής Διάδρασης
-Προβολή κινουμένων σχεδίων του περιοδικού E-sense (www.e-sense.gr) από την ομάδα του δημιουργικού γραφείου Animatic-Vision (www.animatic-vision.gr )

Αφιερώματα σε φεστιβάλς
CIFF 2007 - 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κύπρου
1ο Φεστιβάλ Ομοφυλοφιλικών Ταινιών της Αθήνας
CRASH FEST Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Νέες συνεργασίες - θεσμοί
• Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα να δοθεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο βραβείο για την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ κάτι που θα αποτελέσει ένα νέο θεσμό για το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου βραβείου συνάδει με την ιστορία του Πανεπιστημίου Πατρών στους δημοκρατικούς αγώνες.
• Συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Αχαΐας μέσω της Ν.Ε.Π.Α (Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης).
• Συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος ως συνδιοργανωτής φορέας στο διαγωνισμό φωτογραφίας του κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Το μήνυμα που αποπνέεται από το 7ο Διεθνές Πανόραμα, ενός θεσμού υπολογίσιμου όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, είναι ότι αποτελεί ένα αληθινό σταυροδρόμι του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά που δε φιλοδοξεί να αλλάξει τη ζωή μας μα μπορεί να αλλάξει τη σχέση μας με τις εικόνες του 21ου αιώνα. Άλλωστε αυτή είναι και η πεμπτουσία του και όχι η κατανάλωση εικόνων αλλά μια ζωντανή συνομιλία χωρίς όρια. Αξίζει τον κόπο να αγκαλιάσουμε όλες αυτές τις φωνές και να ευχηθούμε ο πολιτισμός της κάθε χώρας να μην αναγκαστεί ποτέ να υποκλιθεί στο σκεπτικό της παγκοσμιοποίησης.

Κλείνοντας, σας καλούμε όλους να παρακολουθήσετε από κοντά το 9ο Πανόραμα (Παρασκευή 21 έως Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου), ώρα έναρξης προβολών 14.00 μ.μ), να γίνετε και σεις συνεργοί αυτού του θεσμού που ο χρόνος και η πορεία του έδειξαν πως είχε ρομαντικό παρελθόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Οι προβολές θα γίνονται στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172β)στη Πάτρα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Πανοράματος www.independent.gr και από το Cineek-διαδικτυακό περιοδικό για τον εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Πατρών www.upatras.gr
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς www.neagenia.gr, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Αχαΐας μέσω της Ν.Ε.Π.Α (Νομαρχιακή Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης), και του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Ελλάδος.

Χορηγοί επικοινωνίας :
Το περιοδικό BEAT της εφημερίδας «Κόσμος της Πάτρας»
Το Mojoradio107,7fm www.mojoradio.gr
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Πάτρας: www.mypatra.gr
Η μηνιαία free press Πατρινή εφημερίδα Yellow
Και:
Ράδιο 108 fm της Μυτιλήνης www.radiofono108.gr
Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης www.gothess.gr
Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2007 www.athenspride.eu
To Αθηναϊκό free press περιοδικό Antivirus -Κατά του ιού της βίας www.avmag.gr

Για την Οργανωτική Επιτροπή του 9ου Διεθνούς Πανοράματος
Χιονίδης Παναγιώτης (καλλιτεχνικός υπεύθυνος)
Σοφρωνιστικός Υπάλληλος Κλειστής Φυλακής Πατρών

2 σχόλια:

WWG είπε...

Hi, Good blog!
Look from quebec Canada
http://www.wwg1.com

WWG :)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό blog!
Το δικό μου πως το βρήκες?

Έχω φίλους από Κέρκυρα και θα ανέβω στις 19 του Οκτώβρη για να κάνω σεμινάρια...

Bookmark and Share