Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Πόσα χρόνια ζούμε

-Το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων αντρών πλησιάζει τα 78 χρόνια και των γυναικών τα 82 χρόνια, δηλαδή για το σύνολο του πληθυσμού η μέση διάρκεια ζωής είναι περίπου τα 80 χρόνια.
-Οι άντρες διεθνώς έχουν καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής απ' ό,τι οι γυναίκες. Οι γυναίκες μπορεί κατά μέσο όρο να ζουν περισσότερο από τους άντρες, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα των αντρών στις νεαρές ηλικίες λόγω των τροχαίων δυστυχημάτων.
Από την άλλη, οι γυναίκες αρρωσταίνουν περισσότερο και γιατί υστερούν σε σωματική αντοχή, αλλά κυρίως γιατί ο αναπαραγωγικός κύκλος (εγκυμοσύνη - μητρότητα - εμμηνόπαυση) αυξάνει το φάσμα της εν δυνάμει νοσηρότητας στις γυναίκες.
-Οι πιο πλούσιοι ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής γιατί πρώτα απ' όλα η φτώχεια είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας διεθνώς.
-η ανθρωπότητα, στο σύνολό της, σχεδόν διπλασίασε το μέσο όρο ζωής στη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Στις αρχές του 1900 στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το προσδόκιμο όριο ζωής ήταν τα 45 μόνο χρόνια. Μόνο που υπάρχουν ακόμα χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής, όπου ο μέσος όρος ζωής παραμένει καθηλωμένος στα επίπεδα αυτά.
Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά τα στοιχεία - εξαιρετικά ενθαρρυντικά όσον αφορά την εντυπωσιακή αύξηση του προσδόκιμου ζωής μέσα στον 20ο αι και με σαφώς ενδιαφέρουσες κοινωνιολογικές κι όχι μόνο προεκτάσεις.
Ωστόσο, πιστεύω πως η ζωή του καθενός μας είναι μία προσωπική πορεία - μια προσωπική ιστορία που μικρή σχέση έχει με τη στατιστική.
Κανείς δεν έζησε περισσότερο ή λιγότερο επειδή το αναφέρουν οι στατιστικές.
Κανείς δεν ξέρει αν θα ζει αύριο το πρωί ή αν η ζωή του θα είναι καλύτερη επειδή (επί παραδείγματι) έχει χρήματα.
Οι στατιστικές δίνουν μια γενική (χρήσιμη & ενδιαφέρουσα) εικόνα. Οι προσωπικές ιστορίες όμως κρύβονται πέρα από τις στατιστικές ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share