Η άλλη όψη του νομίσματος ή η κατάθλιψη δεν ξεχωρίζει έθνη
Kάποια ρεπορτάζ δεν χρειάζονται σχόλια. Από τη χθεσινή ''Ελευθεροτυπία'':
''Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αθήνα αυξάνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των μεταναστών, κυρίως των Αλβανών.
Ακόμη και οι μετανάστες πρώτης γενιάς παρουσιάζουν σημαντικά επίπεδα κατάθλιψης και ψυχικής δυσφορίας, παρά τη μακρόχρονη παραμονή τους εδώ η οποία θα έπρεπε, φυσιολογικά, να τα έχει αμβλύνει.
*Ερευνα του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι η Αθήνα ως τόπος διαμονής συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση των ψυχικών διαταραχών μεταξύ των αλβανών μεταναστών''
*Τα καταθλιπτικά συμπτώματα αφορούν 37% των αλβανικής καταγωγής μεταναστών, 29% των μεταναστών βουλγαρικής και 14,6% των γηγενών.
*Συμπτώματα στρες εμφανίζει κατά 31,7% η ομάδα των Αλβανών, 27% των Βουλγάρων και 26% των Ελλήνων [...].
*Εκείνο που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την έρευνα είναι ότι η μεγαλύτερη ηλικία του μετανάστη όταν ήλθε στην Ελλάδα, ο μικρότερος αριθμός παιδιών, η ελλιπής κοινωνική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, καθώς και η μικρότερη ανθεκτικότητά του ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας λειτουργούν ως παράγοντες επικινδυνότητας και συνδέονται με περισσότερα συμπτώματα ψυχολογικής δυσφορίας.
*Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα δεν αμβλύνονται στο πέρασμα του χρόνου, κατά συνέπεια τα αρχικά προβλήματα πρέπει να γίνονται αντικείμενο προσοχής και να μη θεωρούνται εφήμερα.
Οι πολλαπλές απώλειες που βιώνουν οι μετανάστες -απώλειες σημαντικών προσώπων, κοινωνικού κύρους και κοινωνικής στήριξης- οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Τα υψηλά αυτά επίπεδα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, μπορεί να οφείλονται στη μέγιστη αβεβαιότητα που νιώθει ο αλβανός και βούλγαρος μετανάστης στην ελληνική κοινωνία.
Ο μέσος όρος είναι πολύ υψηλότερος από εκείνον σε άλλες έρευνες σε μετανάστες άλλων χωρών''.
First 8K Video from Space - Ultra HD
Πριν από 6 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου