Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται οι Τούρκοι στο Αιγαίο



του Κώστα Χαρδαβέλλα

 Τον ξαφνικό έρωτα Ελλάδας – Ισραήλ θα τον πληρώσουμε πανάκριβα τις επόμενες εβδομάδες με τις επιθετικές ενέργειες που έχουν σχεδιάσει οι Τούρκοι να τις εκδηλώσουν στο αέρα και τη θάλασσα του Αιγαίου σε μία επίδειξη δύναμης στον άξονα Ελλάδα- Κύπρος –Ισραήλ...


 Πληροφορίες από την Τουρκία μιλούν για τον καταρτισμό σχεδίων εξόδου στο Αιγαίου του τουρκικού στόλου που ναυλοχεί στα παράλια της Τουρκίας απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Το σχέδιο της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας περιλαμβάνει έναρξη περιπολιών τις αμέσως επόμενες ημέρες, δύο φρεγατών και τριών αντιτορπιλικών μέσα στο Αιγαίο, χωρίς καν να ζητήσουν έγκριση εισόδου στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές και παράλληλα καθημερινές πτήσεις παραβίασης του FIR Αθηνών από τουρκικά - οπλισμένα με πυραύλους - μαχητικά αεροσκάφη.

 Ήδη στο ελληνικό υπουργείο 'Αμυνας έχουν σχεδιάσει τα αντίμετρα στις αναμενόμενες επιθετικές κινήσεις των Τούρκων που περιλαμβάνουν αναχαίτιση των εισβολέων στον αέρα με F16 ΚΑΙ Μιράζ που θα εξορμούν από τις αεροπορικές βάσεις Καρύστου και Κρήτης και παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς του τουρκικού στόλου με μία φρεγάτα και 2 ακταιωρούς.

 Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες διακρίνουν μία παγίδευση της Ελλάδας στα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ με αυτόν τον ξαφνικό έρωτα των τελευταίων εβδομάδων της Αθήνας με το Τελ Αβίβ.

 Ήδη οι ελληνικές πρεσβείες σε Αίγυπτο, Συρία, Τυνησία, Λίβανο, Αλγερία και Υεμένη δέχονται τις πρώτες αντιδράσεις των αραβικών καθεστώτων που δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τον ελληνο-ισραηλινό εναγκαλισμό.

 Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει στην παρούσα φάση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο το Ισραήλ και την Κύπρο , προκειμένου η Λευκωσία να μην προχωρήσει στις έρευνες για φυσικό αέριο με την αμερικανική εταιρία Noble.

 Στο ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών προσπαθούν να διαπιστώσουν τι επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στην προσπάθεια να προσελκυστούν αραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα.(πχ Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κλπ) όταν αυτή την εποχή η Ελλάδα δίνει γη και ύδωρ στον παραδοσιακό εχθρό του αραβικού κόσμου που είναι το Ισραήλ.
http://www.newsbomb.gr/

1 σχόλιο:

Psofios Korios είπε...

"Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου", προφανώς σκέφτηκε με την..απαράμιλλη σοφία του ο αξιολάτρευτος πρωθυπουργός μας.
Είναι άνανδρο να ακολουθείς την παραπάνω μακιαβελική "συμβουλή" και εντελώς βλακώδες, καιροσκοπικό και επικίνδυνο να την υιοθετείς σε επίπεδο χωρών.

Η Τουρκία το πιθανότερο είναι να κάνει μία θεατρική επίδειξη δύναμης για να ανεβάσει το γόητρό της εντός και κυρίως εκτός της χώρας. Αλλά τα πράγματα δεν οδεύουν πάντα όπως προσχεδιάζονται -αν υποθέσουμε ότι έχει προσχεδιαστεί κάτι- γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι σε κατάσταση ακραίου στρες κάνουν λάθη και δρουν συναισθηματικά. Η Τουρκία μπορεί να έχει να χάσει τα περισσότερα σε μία ενδεχόμενη σύρραξη με το Ισραήλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι 100% βέβαιο πως δεν θα την τολμήσει - ή ότι δεν θα τους προκαλέσουν τόσο ώστε να χτυπήσουν πρώτοι.

Ας θυμίσω το περίφημο "Chicken Game" της Θεωρίας Παιγνίων ( http://bit.ly/nBYUpt ), που έχει τεράστια σημασία όσον αφορά την γεωστρατηγική : "Σε ένα παιχνίδι όπου όλοι οι παίχτες θα προτιμούσαν να μην κάνουν πίσω, το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα είναι όταν κανείς δεν κάνει πίσω".

Οι ανώτατοι στρατιωτικοί και των δυο χωρών το γνωρίζουν άψογα το εν λόγω παιχνίδι, είναι από τα βασικότερα μαθήματα στις στρατιωτικές σχολές. Οι πολιτικοί τους όμως;;

Υ.Γ.Ας είναι καλά ο κος Χαρδαβέλας και η ομάδα του, που ακόμη δεν έχoυν ανακαλύψει τις πλατφόρμες σχολιασμού. Λειτουργώντας έτσι στην ουσία με κώδικες TV, αμιγώς μονόπλευρα και παθητικά δηλαδή, και έτσι σχολιάζονται τα άρθρα του σε άλλα ιστολόγια :)

Bookmark and Share