Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Παγκράτι: Η καλύτερη γειτονιά να ζεις


Έξι Παγκρατιώτες εξηγούν στη Μαρκέλλα Ανδρικάκη ταπεινούς αλλά και σπάνιους λόγους για τους οποίους αγαπούν να ζουν στο Παγκράτι.

Παγκράτι: Η καλύτερη γειτονιά να ζεις

Φοίβος Δεληβοριάς

«Το πρώτο μέρος είναι αυτό... που ζω! Είναι στην πλατεία Βαρνάβα και το ανακάλυψα πριν από χρόνια. Το Παγκράτι δεν ήταν η αγαπημένη μου περιοχή, αλλά πριν χρόνια είχα πάει στο σούσι μπαρ για φαγητό και με το που μπήκα στην Εμπεδοκλέους κάτι μου φάνηκε διαφορετικό από όλες τις άλλες περιοχές του κέντρου: Ακούς παιδιά να παίζουν έξω, στους δρόμους! Σκέφτηκα λοιπόν ότι εδώ θα ήθελα να μείνω με την πρώτη ευκαιρία. Είχα τύχη τελικά, βρήκα σπίτι στο κέντρο της πλατείας!
Το δεύτερο αγαπημένο μου μέρος είναι ψηλά στη Φιλολάου. Το ανακάλυψα περπατώντας όταν πρωτοήρθα, ένα εκπληκτικό διώροφο παλαιοβιβλιοπωλείο με πολύ σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, εγκυκλοπαιδειών, αγγλικών βιβλίων - αλλά αυτό που θεώρησα θησαυρό ήταν τα άπειρα τεύχη του «Ταχυδρόμου», της «Γυναίκας». Όποτε θέλω να χαθώ, βρίσκω ευκαιρία και πηγαίνω εκεί».

Θέμις Μπαζάκα


«Λοιπόν, ξεκινώ από την αρχή της Αστυδάμαντος, για το καλύτερο ψωμί και κουλούρι Θεσσαλονίκης - by far τα καλύτερα, όχι μόνο στο Παγκράτι αλλά και σε όλη την Αθήνα! Εμείς οι Παγκρατιώτες είμαστε τυχεροί που έχουμε δίπλα μας το καλύτερο ψωμί της Αθήνας!
Ένα άλλο αγαπημένο μου σημείο είναι το Αερόστατο στην πλατεία Προσκόπων, αλλά μόνο πολύ νωρίς το πρωί, για καπουτσίνο και κρουασάν ή αργά, αργά το βράδυ, όταν έχει φύγει ο πολύς κόσμος. Είναι πολύ όμορφα εκεί, παίζει και τζαζ....
Ε, κλασικά για φαγητό και συγκεκριμένα για κρέας στον Ηλία (πάλι στην πλ. Προσκόπων), εδώ και είκοσι χρόνια το καλύτερο κρέας αλλά και γκουρμέ κρητική κουζίνα στον Κατσούρμπο . Επίσης, άλλο κλασικό σημείο είναι το θερινό σινεμά Όασις και οι δύο cult αδελφές που το έχουν. Τέλος, μου αρέσει πολύ το τζόγκινγκ στον Αρδηττό, έχει πολύ ωραία δύση!».

Δημήτρης Καταλειφός

«Αγαπώ την Όαση. Φέρνει πάντα καλές ταινίες. Οι δύο κυρίες που την έχουν, συμπαθέστατες. Σε υποδέχονται με την ευγένεια μιας άλλης εποχής. Μερικές φορές στο διάλειμμα προσφέρουν πασατέμπο. Είναι σαν να επισκέπτεσαι μια παλιά μονοκατοικία με κήπο και γάτες. Είναι ένα μπακάλικο, Aρχελάου και Aμύντα, το έχει ένας πατέρας με το γιο του. Η καλοσύνη και η ευγένειά τους κάνουν την καθημερινότητα πολύ πιο ανθρώπινη».

Πόπη Διαμαντάκου

«Μου αρέσει πάρα πολύ να πηγαίνω βόλτα με το σκύλο μου στις στενές λωρίδες πράσινου πίσω από την Πινακοθήκη, να περνάω από το πάρκο της Ριζάρη και να καταλήγω για καφέ στην πλατεία Προσκόπων, που μπορεί να μην έχει πια την παλιά της αίγλη, αλλά συναντάς πάντα γνωστούς, παλιούς γείτονες ακόμα και τους κολλητούς».

Filep Motwary

«Αγαπημένο μου σημείο στο Παγκράτι είναι το Πολεμικό Μουσείο, ένα τελείως bauhaus κτίριο. Το χαζεύω κάθε φορά που τυχαίνει να περνάω από εκεί! Επίσης μου αρέσει πολύ το Άλσος Παγκρατίου τα πρωινά του Σαββάτου, και συγκεκριμένα να κάθομαι και να παρακολουθώ τους ανθρώπους με μοναδική υπόκρουση του ipod μου».

Ελένη Ψυχούλη

«Για μένα το Παγκράτι είναι η ιδανική γειτονιά, γιατί ακόμη και την Κυριακή μπορείς να βρεις κάτι να κάνεις. Έχει ακόμα και δικά του χαρακτηριστικά προϊόντα που δεν υπάρχουν πουθενά σε όλη την Αθήνα!

Ρακή και κρητικά τυριά στο Μίνωα Τέρψη, Εμπεδοκλέους 69.
Το παγωτό μουστάρδα της Τούλας, Ευτυχίδου 41.
Τα φρέσκα ψάρια της Αιγινήτισας, Φιλολάου 142.
Τα καταπληκτικά χοιρινά από το Άστρος Κυνουρίας του κυρίου Παπούλια, Πύρρωνος 4-6.
Το καταπληκτικό ψωμί της Πνύκας.
Τα παστάκια τέλεια για την μπιρίμπα (δεν λερώνεις τα χέρια) από το Pastry Family, Ριζάρη 19.
Το αγαπημένο μου σημείο είναι ο υπαίθριος κινηματογράφος μέσα στο Άλσος Παγκρατίου. Στις προβολές του, όταν μαζεύονται παιδάκια και κόσμος πολύς, μοιάζει με σκηνικό της Ελλάδας του ‘50».

 
9ο ΜΕΖΕΔΟΣΧΟΛΕΙΟΝ
Πλ. Πλαστήρα 9, 210 7562564

Μοντέρνο ελληνικό μεζεδοπωλείο με έντονα κόκκινους πολυελαίους και μεζέδες με τους οποίους κολλάς. Θεματική του το σχολείο αλλά και ορχήστρα με ζωντανή ελληνική μουσική.
ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ
Κτησίου και Πτολεμαίων 4, Παγκράτι, 210 7241116
Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Παγκρατίου, μας υποδέχεται από τις 10 το πρωί με αρωματικούς καφέδες, snacks και γευστικά κρύα πιάτα. Το βράδυ η ατμόσφαιρα ζεσταίνει με ethnic μουσικές.
BARΜΠΟΥΝΑΚΙ
Β. Κωνσταντίνου 2, πλ. Σταδίου, Καλλιμάρμαρο
Σαν να βρίσκεσαι σε νησί στο κέντρο της Αθήνας με το κατάλευκο ντεκόρ του με τις μπλε πινελιές. Ταπεινά μικρά και νοστιμότατα ψάρια, αλλά και εκλεκτά θαλασσινά πιάτα.
ΒΥΡΙΝΗΣ
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153
Από το 1940 έχει εκσυγχρονιστεί ως χώρος, αλλά μας σερβίρει ελληνική κουζίνα και μαγειρευτά με την ίδια ποιότητα. Τα πιάτα με κρέας είναι must όπως ο κήπος, το parking και το εξαιρετικό σέρβις.
CAFÉ LIBRE
Ευάνορος 40 και πλ. Πλαστήρα, 210 7014067
Ανανεωμένο, με χαλαρές μουσικές και ιδανικό για ξεκούραση και κουβέντα. Υπάρχουν πιάτα για να ξεγελάσουν την πείνα και όμορφο μπαρ για να μας συντροφεύει ως αργά το βράδυ.
CAPRICE
Υμηττού 101, Παγκράτι, 210 7560910
Ιστορικό meeting point της περιοχής. Μαζεύει αρκετό φοιτητόκοσμο και όχι μόνο.
CITY
Υμητού 113, Παγκράτι, 210 7560417
Είναι ανοιχτό από το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για ποτά και κοκτέιλ. Στο ενδιάμεσο έχει και κρύα πιάτα. Ό,τι πρέπει για να καθιερωθεί ως στέκι.
CORONET
Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι, 210 7012123, 210 7012511
Για 7η χρονιά το θέατρο Coronet ανανεώνει το ραντεβού του με τους θεατές ανεβάζοντας τρεις κωμωδίες για τη σεζόν 2008-2009, το Caveman, το 5gynaikes.com και το Νοσφεράτου Διδόντικους. Ξεχωρίζει βέβαια και για το μπαρ που έχει μέσα στην αίθουσα.
ΚΑΤΣΟΥΡΜΠΟΣ
Αμύντα 2, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, 210 7222167
Μεγάλωσε και μας περιμένει στο ίδιο ύφος πάντα, με νέο μενού κάθε εβδομάδα. Όλα τα πιάτα του είναι μαγειρεμένα με βιολογικό λάδι, ενώ ξαναρχίζει και το delivery.
ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ
Αμύντα 4, Παγκράτι, 210 7223195
Το ιστορικό αυτό μαγαζί της περιοχής επιμένει κλασικά, μαγειρευτά και παραδοσιακά. Κάθε Κυριακή μεσημέρι έχει μπουφέ και κάθε μέρα ζωντανή μουσική.
ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ
Φερεκύδου 2 και Αράτου, πλ. Πλαστήρα, 210 7012155
Ιστορικό μαγαζί που μετράει 88 χρόνια ύπαρξης και καλά κρατεί. Κάθε Πέμπτη διοργανώνουν βραδιά γυναικών με €15 το άτομο, ενώ οι φοιτητές με €10 μπορούν να φάνε ένα πλήρες γεύμα.
MEDEZ
Φρύνης 2, Παγκράτι, 210 7513925
Ανακαινίστηκε και έχει βαλθεί από το πρωί να μας ταξιδέψει με ζεστά χρώματα και μουσικές από όλο τον κόσμο. Ήρεμο και διαφορετικό ότι πρέπει για να μας χαλαρώσει.
MELI STUDIO
Εθν. Αντιστάσεως 4 και Υμηττού, 210 7560000
Τρία επίπεδα για φαγητό, τέχνη και μουσική. Η κουζίνα του είναι μοντέρνα ελληνική, ενώ σε συνεργασία με το Μικρό Πολυτεχνείο φιλοξενεί μια πλειάδα εκδηλώσεων.
ΜΕΖΕΔΕΣ... ΣΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ
Πτολεμαίων και Αμύντα 6, Παγκράτι, 210 7248822
Μικρό και γραφικό μεζεδοπωλείο. Ελληνικές νοστιμιές, με τα τηγανητά κρεμμύδια να κλέβουν την παράσταση και με ρακές στην αρχή για να μας ανοίξουν την όρεξη. Κυριακή κλειστά.
META'S
Φρύνης 1-3, Παγκράτι, 210 7010300
Μικρό, κομψό και φιλικά γλυκό με μεσογειακή κουζίνα. Τα πιάτα ημέρας αλλάζουν καθημερινά και είναι νοστιμότατα. Έχει φρέσκα νιόκι και λειτουργεί όλη μέρα.
MOKAI
Υμηττού 59, Παγκράτι, 210 7015345
Σε συνεργασία με το δημοφιλές συνονόματο του στο Miami στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σκηνικού για την νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Από νωρίς το πρωί για καφέ και ελαφριά σνακ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με κοκτέιλ και πολύ κέφι. Παρασκευοσάββατο 80s και 90s mainstream μουσικές και κυρίως χορευτές και χορεύτριες.
MOSHI MOSHI
Εκφαντίδου 6, Παγκράτι, 210 7018222
Ποπ πανασιατικό εστιατόριο, εμπνευσμένο από την Άπω Ανατολή αλλά και την Ινδία. Με τιμές που εκπλήσσουν. Τώρα και στο σπίτι μας.
ΜΠΡΙΚΙ
Φρύνης 18, Παγκράτι, 210 7518637
Το γνωστό μικρό και ζεστό καλλιτεχνικό στέκι που αγαπάει τα πορφυρά και κανελιά χρώματα. Από τις 3 το μεσημέρι με σπιτικές τάρτες. Οι μουσικές του είναι rock, soul και funky.
OPERA BERLIN
Τιμόθεου 8 και Υμηττού 82 (πεζόδρομος), Παγκράτι, 210 7010006
Ένα βιεννέζικο καφεμπιρωδείο στον πεζόδρομο, πολύ κοντά στο κέντρο του Παγκρατίου. Γερμανική βαρελίσια μπίρα, έξυπνες γεύσεις και χαλαρωτικοί καναπέδες.
PETROHAIR
Σπ. Μερκούρη 5, 210 7222701
Σε ανανεωμένο χώρο με μπαρόκ διακόσμηση. Με δύο από τα καλύτερα ψαλίδια της Αθήνας. Το αχτύπητο δίδυμο του Πέτρου και του Cezar που προσαρμόζουν κάθε νέο τρεντ στο δικό μας στυλ και μόνο.
POQUITO CAFÉ
Υμηττού 93, Παγκράτι, 210 7518772
Το πρωτότοκο αδερφάκι του Poquito Grande. Ethnic αποχρώσεις σε ένα cosy περιβάλλον, ό,τι πρέπει για χαλαρό πρωινό καφέ από τις 9 το πρωί. Η διασκέδαση διαρκεί μέχρι τις 3 το απόγευμα.
POQUITO GRANDE
Πρατίνου 5, Παγκράτι, 210 7259098
Κλασικό και αγαπημένο στέκι της περιοχής, με ιδιαίτερη προτίμηση στις ροκ μουσικές. Γήινα χρώματα στη διακόσμηση και με έντονο το στοιχείο του ξύλου να κυριαρχεί στο χώρο.
ΣΥΛΛΑΒΗ
Τιμοθέου 3, Παγκράτι
Μοντέρνο καφέ-βιβλιοπωλείο που συνδυάζει την αγάπη για το βιβλίο με την αγάπη για τον καφέ. Νεορομαντικό πατάρι, γλυκά, ποτά και ελαφρά πιάτα και ατελείωτες αναγνώσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ.
SUSHI BAR
Στίλβωνος 2, πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7524354
Το πρώτο της ιστορικής αλυσίδας. Καλό σούσι σε μινιμαλιστικό περιβάλλον με όμορφα χρώματα. Συγκεντρώνει τις πιο μποέμ παρουσίες της περιοχής.
TRANSIT CAFÉ
Υμηττού 79-81, Παγκράτι, 210 7510813
Ένα μοντέρνο lounge bar που αναδεικνύεται σε ναό των σπορ με ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης. Μεγάλες οθόνες, ιδανικές για να βλέπουμε ποδόσφαιρο.
ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ (Η)
Κρησίλα 34, πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7525777
Σερβίρει παραδοσιακούς μεζέδες υπό τη συνοδεία ρεμπέτικων ασμάτων από τις Πέμπτες. Κυριακή είναι ανοιχτό το μεσημέρι, ενώ Δευτέρα κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share