Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

παντρεμένα ζευγάρια αποτελούν και επίσημα τη μειοψηφία στις ΗΠΑ.


Image

Για πρώτη φορά στην ιστορία τα παντρεμένα ζευγάρια αποτελούν τη μειοψηφία των νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Η ροπή προς μη παραδοσιακές μορφές συμβίωσης έφτασε στο αποκορύφωμα της με την τελευταία απογραφή του πληθυσμού, όπως σημειώνουν οι NY Times.

Μόλις το 48% των σημερινών αμερικάνικων νοικοκυριών αποτελείται από παντρεμένα ζευγάρια, ενώ τη δεκαετία των 50s το ίδιο ποσοστό κυμαινόταν στο 78%.

Επιπλέον, μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών σήμερα είναι σπίτι για οικογένειες, δηλαδή παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά. Μια δεκαετία πριν το ίδιο ποσοστό ήταν στο 25% και το 1950 στο 43%.

Το αμερικάνικο όνειρο δείχνει να καταρρέει. Η ιδανική εικόνα του νεαρού παντρεμένου ζευγαριού με αστραφτερά δόντια και δύο κουτσούβελα στο χέρι, μπροστά στο δικό του σπίτι με το γκαζόν στην πρόσοψη και την Κάντιλακ στο γκαράζ, μάλλον ξεθωριάζει.

Θα περιμένουμε τα στοιχεία και από τη δική μας απογραφή, που μόλις τελείωσε, για να έχουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει και στη χώρα μας. Το πιθανότερο όμως είναι να αποτυπώνεται και στην Ελλάδα παρόμοια τάση. Τα ελληνόπουλα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν παντρεύονται πριν τα 30. Τα ζευγάρια δεν κάνουν βεβιασμένες (και ρομαντικές ίσως;) κινήσεις πριν διασφαλιστούν οικονομικά με –τουλάχιστον- δύο καλές δουλειές. Και στις μέρες μας αυτό φαντάζει ουτοπικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share