Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Επιστήμονες ανακάλυψαν «κρυπτονίτη»


Ο κρυπτονίτης έπαψε να ανήκει μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ένα νέο ορυκτό, του οποίου η χημική σύσταση συμπίπτει απόλυτα με αυτή του κρυπτονίτη, όπως περιγράφεται στην ταινία Superman Returns, εντοπίστηκε σε μεταλλείο στη Σερβία.

Σύμφωνα με το κόμικ και την ταινία, ο κρυπτονίτης υποτίθεται ότι απορροφά τις δυνάμεις του Superman κάθε φορά που ο τελευταίος εκτίθεται στους πράσινους κρυστάλλους. Το πραγματικό μετάλλευμα, όμως, είναι άσπρο και αβλαβές, λέει ο Dr Chris Stanley, ορυκτολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. «Φοβάμαι ότι δεν είναι πράσινο, ούτε εκπέμπει λάμψη, αν και αντιδρά στο υπέρυθρο φως βγάζοντας ένα φθορίζον ροζ-πορτοκαλί», δήλωσε στο BBC.
Οι ερευνητές που ανακάλυψαν το ασυνήθιστο ορυκτό, αναζήτησαν τη βοήθεια του Dr Stanley, όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε γνωστό ώς τώρα. Ο Βρετανός ειδικός που αποκωδικοποίησε τη σύσταση του ορυκτού, έκπληκτος συνειδητοποίησε ότι η φόρμουλα είχε ήδη περιγραφεί στο γνωστό κόμικ.
«Προς το τέλος της έρευνάς μου, έψαξα στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τη σύσταση του ορυκτού (βασικό βοροπυριτικό λιθιονάτριο) και εντυπωσιάστηκα που ανακάλυψα το ίδιο επιστημονικό όνομα, γραμμένο σε μια πέτρινη θήκη που περιείχε κρυπτονίτη κλεμμένο από ένα μουσείο, από τον Λεξ Λούθορ στην ταινία Superman Returns. Το νέο ορυκτό δεν περιέχει φθόριο (όπως στην ταινία) και είναι άσπρο αντί για πράσινο, αλλά από κάθε άλλη άποψη, η χημεία του ταιριάζει με αυτή του κρυπτονίτη».
Κάθε κρύσταλλος του σχετικά σκληρού ορυκτού έχει μήκος λιγότερο από πέντε εκατομμυριοστά του μέτρου. Στον εντοπισμό της ατομικής του δομής, βοήθησαν οι Dr Pamela Whitfield και Dr Yvon Le Page από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Καναδά.

«Η γνώση της κρυσταλλικής δομής ενός ορυκτού σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν άλλες φυσικές ιδιότητες του υλικού, όπως την ελαστικότητά του ή τις θερμοχημικές του ιδιότητες», εξηγεί ο
Dr Le Page. «Το να είμαστε σε θέση να αναλύσουμε όλες τις ιδιότητες ενός ορυκτού, χημικές και φυσικές, μας φέρνει πιο κοντά στο να επιβεβαιώσουμε ότι είναι πράγματι μοναδικό». Η ανακάλυψη ότι η χημική σύνθεση ενός ορυκτού ταιριάζει ακριβώς με την επινοημένη φόρμουλα του φανταστικού κρυπτονίτη ήταν «σύμπτωση ζωής», πρόσθεσε.
Το ορυκτό, υπακούοντας στους κανόνες επιστημονικής ονοματολογίας, δεν μπορεί να ονομαστεί κρυπτονίτης, γιατί δεν έχει καμία σχέση με το κρυπτόν – πραγματικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα. Αντιθέτως, θα ονομαστεί ζανταρίτης, από την περιοχή Ζάνταρ όπου βρίσκεται το μεταλλείο. Σύμφωνα με τον Dr Stanley, αν εντοπιστεί επαρκής ποσότητα του ορυκτού, μπορεί να έχει και εμπορική αξία. Περιέχει βόριο και λίθιο, δύο πολύτιμα στοιχεία που βρίσκουν πολλές εφαρμογές, εξήγησε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share