Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Ψηφιακή υπογραφή αλλάζει τον τρόπο επικοινωνίας μέσω διαδικτύου


Γερμανοί ερευνητές από το διάσημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής Φραουνχόφερ ανέπτυξαν μια ψηφιακή υπογραφή, ειδικά για τη διαδικτυακή τηλεφωνία, που επιτρέπει την αρχειοθέτηση των τηλεφωνικών κλήσεων, με τρόπο νομικά δεσμευτικό. Με άλλα λόγια, είναι δυνατό πια να κλείνει κανείς συμφωνίες από το τηλέφωνο (μέσω Ίντερνετ) και…με τη βούλα!
Η καινοτομία, που βασίζεται σε λογισμικό κατάλληλο για ασφαλή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου (VoIPS) θα επιδειχτεί για πρώτη φορά στη διεθνή έκθεση GSMA Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.
Η διαδικτυακή τηλεφωνία,... μέσα σε λίγα χρόνια, έχει εξελιχτεί πια από μια περιθωριακή δραστηριότητα σε καθιερωμένη τεχνολογία. Οι περισσότερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών παρέχουν πια επικοινωνία Voice over Internet Protocol (VoIP).
Η ολοένα στενότερη «όσμωση» του Ίντερνετ με τα τηλέφωνα επιτρέπει σταδιακά την εμφάνιση νέων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και την ανάγκη για πιο ασφαλείς υπηρεσίες έναντι υποκλοπών κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, οι γερμανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια εντυπωσιακή νέα δυνατότητα: το κλείσιμο με ασφάλεια ψηφιακών συμφωνιών μέσω τηλεφώνου ανάμεσα σε δύο –ή περισσότερους- συνομιλητές.
Αν, για παράδειγμα, ένας τραπεζίτης συνομιλεί με έναν πελάτη του και καταλήξουν σε μια προφορική συμφωνία, θα είναι πια δυνατό να δώσουν δεσμευτικά νομικό χαρακτήρα στη συμφωνία τους.
Ο τραπεζίτης πατά ένα κουμπί ηχογράφησης στην τηλεφωνική συσκευή και, εφόσον συναινέσει και ο πελάτης, αρχίζει η ψηφιακή καταγραφή της συνομιλίας τους, με βάση τη νέα τεχνολογία της ψηφιακής υπογραφής. Το λογισμικό αυτομάτως «υπογράφει» τα μεταδιδόμενα δεδομένα (data) χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μετα-δεδομένα (metadata). 
Όλες οι αναγκαίες πληροφορίες αποθηκεύονται στο ενιαίο ψηφιακό αρχείο της τηλεφωνικής κλήσης και καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων μονομερώς, χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Το «ασφαλές VoIP» (VoIPS) είναι κατάλληλο για όλες τις περιστάσεις όπου οι επιχειρήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες και άλλοι οργανισμοί θέλουν να αποθηκεύσουν τις τηλεφωνικές κλήσεις με τους πελάτες τους και γενικότερα με το συναλλασσόμενο κοινό, ώστε να αποκλείσουν αργότερα την πιθανότητα να βρεθούν προ εκπλήξεων και νομικών ασαφειών.
Το νέο λογισμικό είναι δυνατό να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε τηλεφωνικό σύστημα IP (που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο του διαδικτύου). 

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share