Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πήδηξε στο κενό γιατί δεν άντεχε άλλο τις προσβολές και τις απειλές


Ο χλευασμός για την εμφάνισή του και η βίαιη συμπεριφορά κάποιων συμμαθητών του οδήγησαν τον 17χρονο Γιώργο να βάλει τέλος στη ζωή του, πηδώντας από τον τρίτο όροφο του σχολείου του.

Στις 7:30 μιλούσε στο κινητό. Στις 7:35 πέταξε το κινητό κι έπειτα πήδηξε από το μπαλκόνι. Επεσε μπροστά από τις κερκίδες με το κεφάλι.....
και σκοτώθηκε ακαριαία. Στις 8:20 που ήρθα, είχε φτάσει ήδη η αστυνομία, ενώ το ασθενοφόρο είχε φύγει...».

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Μάνεση έμειναν εμβρόντητοι, όταν λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, αντίκρισαν το πτώμα του συμμαθητή τους μπροστά στις κερκίδες της αυλής.

Ο 17χρονος Γιώργος πήδηξε από τον τρίτο όροφο την ώρα που στο σχολείο βρίσκονταν λίγοι μαθητές και καθηγητές. Είχε αφήσει σημείωμα στους γονείς του, στο οποίο ζητούσε συγνώμη κι εξηγούσε τους λόγους που τον ώθησαν στο κενό...

Λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, οι συμμαθητές του άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως κι οι ίδιοι άθελά τους, με κάποιες άσχημες συμπεριφορές απέναντί του, επηρέασαν αρνητικά την ψυχολογική του κατάσταση ή πλήγωσαν τον συμμαθητή τους.

Αδιέξοδα
Οπως με περίσσια σοφία διατύπωσε ένας φίλος του Γιώργου: «Η εφηβεία είναι η καλύτερη αλλά και η πιο δύσκολη περίοδος για ένα παιδί. Εκεί που ένας ενήλικας θα έβλεπε μια πρόκληση κάποια παιδιά βλέπουν αδιέξοδα...».

Ο Γιώργος ήταν ένας έφηβος με όλα τα χαρακτηριστικά της ηλικίας του και επιπλέον με μυωπικά γυαλιά, κοντούλης με παραπανίσια κιλά και έντονη εσωστρέφεια. Τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι ήταν αρκετά για τους συμμαθητές του για να τον κοροϊδεύουν και συχνά πυκνά να εκτοξεύουν προσβλητικές εκφράσεις για τον 17χρονο.

Τώρα οι συμμαθητές του αλλά και μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου κάνουν λόγο για χλευαστική και πολλές φορές βίαιη αντιμετώπιση του Γιώργου, συμπεριφορές που μπορούν να καταρρακώσουν οποιονδήποτε, πόσω μάλλον ένα 17χρονο έφηβο.

Το μήνυμα που δίνει συμμαθητής του Γιώργου μέσα από τις σελίδες του Ιντερνετ σοκάρει: «Παιδιά... είδατε πού καταντάει ο μαθητής όταν δέχεται προσβλητικές εκφράσεις από άλλους. Ρατσισμός και απειλές δημιουργούν σε όλους μας ψυχολογικά προβλήματα. Ο άνθρωπος που ρεζιλεύεται κάθε μέρα από τον οποιονδήποτε οδηγείται σε αυτό το φρικτό πράγμα, την αυτοκτονία. Το σωματικό βάρος δεν έχει καμία σημασία... κανείς δεν είναι τέλειος. Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε για πάντα και ας πούμε ΤΕΛΟΣ στην κοροϊδία και στον ρατσισμό».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
«Δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα»

Ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, κ. Παναγιώτης Μάνεσης, υποστηρίζει ότι ο Γιώργος είχε φυσιολογική συμπεριφορά και τις ανάλογες αντιδράσεις για την ηλικία του. «Ηταν λίγο εσωστρεφής, αλλά τίποτα δεν πρόδιδε τάσεις αυτοκτονίας ή σκέψεις γύρω από αυτό. Οι επιδόσεις του στα μαθήματα χαρακτηρίζονται μέτριες και δεν ήταν από τα παιδιά που αγχωνόταν ιδιαίτερα για τα μαθήματα ή τις επερχόμενες πανελλήνιες εξετάσεις. Ηταν πολύ καλό παιδί και δεν δημιούργησε ποτέ κανενός είδους πρόβλημα.

Οι γονείς του στέκονταν πάντα στο πλευρό του. Αυτό που προέχει τώρα είναι η συμπαράσταση όλων μας, τόσο στην οικογένεια του Γιώργου όσο και στους συμμαθητές και φίλους του, οι οποίοι έχουν υποστεί σοκ. Η ψυχολόγος του σχολείου έχει αναλάβει την υποστήριξη των παιδιών, αλλά και οι καθηγητές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να επουλώσουν τις πληγές».

e-ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ
«Υπάρχουν πολλά παιδιά σαν τον Γιώργο που τα κοροϊδεύουν»

Δύο μόλις μέρες μετά την κηδεία του 17χρονου, έντονος προβληματισμός, ατέρμονοι διάλογοι και θλίψη κυριαρχούν τόσο στις σχολικές αίθουσες των εκπαιδευτηρίων, όσο και στις σελίδες του Διαδικτύου, όπου έχει στηθεί ένας διάλογος συναισθηματικής εκτόνωσης φίλων και γνωστών. «Έχουν αναρωτηθεί άραγε πώς είναι να γυρνάει κάποιος από το σχολείο και να παρακαλάει την οικογένειά του να μην ξαναπάει εκεί, επειδή τον χλευάζουν... να κλαίει κάθε μέρα, γιατί πληγώνεται από μερικά παιδιά που απλά δεν έχουν ήθος».

«Το να ρίχνεις ανάποδες και να ανοίγουν μύτες είναι πιο ταπεινωτικό και δύσκολα ανεβάζεις την ψυχολογία σου μετά από αυτό». Οπως, χαρακτηριστικά, οι ίδιοι οι φίλοι και οι συμμαθητές του λένε, «όταν ο μαθητής δέχεται καθημερινά προσβλητικές εκφράσεις, απειλές και βιώνει τον ρατσισμό νιώθει πολύ άσχημα ψυχολογικά. Οταν μάλιστα, αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, τότε μπορεί κανείς να στρεσαριστεί αφόρητα. Μέσα στο σχολείο υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά σαν το Γιώργο... Παιδιά που τα κοροϊδεύουν όλοι επειδή είναι διαφορετικά... επειδή δεν είναι σκάρτα».

Η ψυχολογική πίεση σε συνδυασμό με μία ερωτική απογοήτευση που είχε ο Γιώργος, σύμφωνα με τους φίλους του, ήταν ίσως η πιθανή αιτία της απόφασής του να πηδήξει από το παράθυρο.

«Ο Γιώργος ήταν κλειστό παιδί και δεν μιλούσε πολύ. Είχε μια ερωτική απογοήτευση τον τελευταίο καιρό που μάλλον τον προβλημάτισε πολύ», λέει ο φίλος του Βασίλης Μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share