Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

14 Ιανουαρίου 2010: Η τηλεόρασή μας αλλάζει...

1



Τη συγκεκριμένη μέρα κάτι αλλάζει, κάτι νέο μπαίνει στη ζωή μας. Καλοσωρίζουμε τη ψηφιακή τηλεόραση.

Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010 θα αρχίσουν να εκπέμπουν ψηφιακά τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (MEGA, ALPHA, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ALTER, ΣΚΑΪ, STAR) στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ψηφιακό σήμα θα καλύψει μία ευρύτατη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και πόλεις όπως το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Έδεσσα και βέβαια τη Θεσσαλονίκη.

Η διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε βέβαια το Σεπτέμβριο από τον Κορινθιακό κόλπο. Η επέκτασή της θα ολοκληρωθεί σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αναμένεται να ξεκινήσει η εκπομπή ψηφιακού σήματος στην Αθήνα, από τα κέντρα εκπομπής Υμηττού και Αίγινας, στην Λάρισα και στην Πάτρα. Με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προτρέπονται να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων τους έως το τέλος του 2012. Σύντομα η ΕΡΤ θα προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες για την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης και για τα δημόσια κανάλια.

Για να απολαύσουν τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να προμηθευτούν αποκωδικοποιητές που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο σε χαμηλές τιμές ή τηλεοράσεις που υποστηρίζουν την τεχνολογία MPEG4.


Η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεοράσεων που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, χρειάζεται να βεβαιώνεστε όμως ότι είναι (και) MPEG4 και όχι (μόνο) MPEG2. Ο ψηφιακός δέκτης πλέον δεν είναι απλά μια συσκευή αναδιαμόρφωσης που περνάει κάθε παρεμβολή, είδωλο ή ανάκλαση κατευθείαν στην οθόνη. Το σήμα είναι «θωρακισμένο» με πολλούς τρόπους ώστε να διατηρείται σταθερή η ποιότητα της εικόνας.

Επιπλέον δεν απαιτείται αγορά νέας τηλεόρασης για τη λήψη του ψηφιακού σήματος. Ακόμα και με την παλιά σας τηλεόραση είναι δυνατό να βλέπετε ψηφιακά αρκεί να συνδέσετε έναν απλό αποκωδικοποιητή που υποστηρίζει το σύστημα εικόνας MPEG-4.Το κόστος για έναν απλό αποκωδικοποιητή που αναβαθμίζει την τηλεόρασή σας με μια απλή σύνδεση είναι μικρό και υπολογίζεται γύρω στα 50 ευρώ.

Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα για τον τηλεθεατή θα είναι η κορυφαία ποιότητα εικόνας και ήχου που θα απολαμβάνουμε όλοι δωρεάν.Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.digea.gr/.

Βασικό στοιχείο είναι ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην περιοχή που διαμένετε μπορείτε να βλέπετε τηλεόραση και χωρίς αποκωδικοποιητή. Όταν σταματήσει εντελώς η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος και δεν έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση με αποκωδικοποιητή, δεν θα έχετε πλέον εικόνα στην τηλεόρασή σας.

Πηγή: Digea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share