Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Για κάθε ζημιά πινακίδας προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο (2) χρόνια (;)



Πώς είπατε; Ποιός ήρθε; Στην Ελλάδα τα πάντα προβλέπονται, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόζονται.



Η ζημιά στην πινακίδα που φαίνεται παρακάτω στη φωτογραφία προκλήθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε διπλανό κατάστημα (στο συνυπολογισμό της ζημιάς δε λαμβάνουμε υπόψη τα αυτοκόλλητα και το σπρέι, γιατί είναι συχνό φαινόμενο).



Εντάξει, δε λέμε, δεν προκλήθηκε σκόπιμα στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σίγουρο πάντως είναι ότι θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αντικατασταθεί.

Απ' ό,τι προβλέπουμε, η εν λόγω πινακίδα υπάρχει περίπτωση να αντικατασταθεί στον αιώνα τον άπαντα, από την στιγμή που δεν έχει υποστεί ολοκληρωτική ζημιά και εξυπηρετεί ακόμα τον σκοπό για τον οποίο στήθηκε εκεί.

Στην Ελλάδα πολλές πινακίδες Δήμων και της τροχαίας σε καθημερινή βάση υφίστανται βανδαλισμούς, φθορές και επεξεργασία με χρήση συνήθως σπρέι και αυτοκόλλητων από άτομα νεαρής κατά βάση ηλικίας.

Επίσης, φθορές υφίστανται λόγω καιρικών και φυσικών φαινομένων, φυσικών καταστροφών από πυρκαγιές, κεραυνούς, σεισμούς, καταλισθήσεις κ.τ.λ. καθώς και λόγω εκρήξεων, τρακαρισμάτων, δημόσιων έργων κ.ο.κ.

Εδώ θα σημειώσουμε ότι σε κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει ανθρώπινη συμμετοχή στη φθορά, ενώ σε κάποιες όχι.

Επίσης, στην επαρχία συνήθως είναι συχνό φαινόμενο πινακίδες να καλύπτονται από πλούσια βλάστηση με αποτέλεσμα να μην είναι ορατές από τον οδηγό.

Τέλος, υπάρχει και το φαινόμενο να τοποθετούνται σε μη καίρια σημεία, να καλύπτουν άλλες πινακίδες και γενικά η τοποθέτησή τους να μην είναι η αρμόζουσα.

Η αμέλεια αυτή της κρατικής μηχανής μπορεί δυστυχώς να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές (αν δεν έχει κοστίσει ήδη) και επειδή ουκ ολίγες είναι οι φορές που δεν έχει συνοδευτεί από αντικατάσταση μια πινακίδα που έχει υποστεί φθορά επειδή συνέτρεξε κάποια ή κάποιες από τις παραπάνω περιπτώσεις, πρέπει οι υπεύθυνοι να αφυπνιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Η οδική ασφάλεια είναι ένας τομέας στον οποίο η κρατική μηχανή πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού σε καθημερινή βάση αρκετοί συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο.

Δε θα πρέπει να παρατηρείται το φαινόμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα να αλλάζονται μόνο οι ...διαφημιστικές πινακίδες.
http://clopyandpaste.blogspot.com/2009/10/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share