Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΝ ΗΜΕΡΩΣΗ- Πίσω από τις λέξεις...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Το διακύβευμα των εκλογών είναι οικονομικό με δυο σκέλη εξωτερικής πολιτικής. Για τούτο άλλωστε και η ξεχασμένη θεματολογία των εθνικών θεμάτων, όπως αναφέρονται στην ελληνική πολιτική διάλεκτο τα γεωπολιτικά ζητήματα, εισέβαλε ορμητικά στη ζωή μας τις τελευταίες μέρες.
Στην κατάσταση, που περιήλθαν τα δημόσια οικονομικά, ο μόνος δρόμος για να «βγάλουμε» το χειμώνα είναι ο δανεισμός. Διαδικασία που δεν είναι και τόσο απρόσκοπτη και άνευ πάσης αμφιβολίας.
Έτσι με πολιτικό τρόπο και για πολλούς λόγους διαμηνύθηκε από καιρό στον Καραμανλή ότι δεν υπάρχουν στο καρνέ του άλλες επιταγές για μεταχρονολογημένη χρήση.
Κι επειδή αυτός που δανείζει δεν ορίζει μόνο το επιτόκιο, η Αθήνα θα έχει να αντιμετωπίσει σύντομα την αναβάθμιση του τουρκικού παράγοντα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις διμερείς εκκρεμότητες αλλά και τις συνδυασμένες ενέργειες, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις πολιτικές συμφωνίες γεωπολιτικής επέκτασης των Ρώσων, ιδιαιτέρως μέσω της ενεργειακής οδού.
Το γεγονός ότι όταν μεσοβδόμαδα ο Ομπάμα στη γ.σ. του ΟΗΕ παρουσίαζε το νέο δόγμα των ΗΠΑ για τον πλανήτη, ο Παπανδρέου ήταν εκεί ενώ η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από διπλωματικό στέλεχος του υπεΞ, λέει πολλά.
Άλλωστε και πριν αρχίσει το μεγάλο debate στις λίγες κουβεντούλες που αντάλλαξαν Καραμανλής και Παπανδρέου ήταν η ερώτηση του πρωθυπουργού θα πας τελικά στη Νέα Υόρκη; Κι εκείνος έγνεψε, ναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share