Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

«...Άνοιξη μπαίνει, ω Θεέ μου, χτυπάει αλλιώτικα η καρδιά μου...»


Την άνοιξη αυξάνεται η παραγωγή των ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας, στον οργανισμό λόγω της λιακάδας, της ανεβασμένης θερμοκρασίας και της επιμήκυνσης της μέρας με αποτέλεσμα να επηρεάζει την διάθεση των ανθρώπων και να ερωτεύονται πιο εύκολα συγκριτικά με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα, η ψυχολογία των χρωμάτων παίζει ρόλο στην εξήγηση του ανοιξιάτικου έρωτα: αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί δίνουν έντονα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ενώ το απαλό μπλε ή ροζ δημιουργούν αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας. Η παλέτα των χρωμάτων στα ρούχα και τη φύση στέλνει μηνύματα επιλογής ερωτικού συντρόφου.
Αυτός ο κλάδος της Θετικής Ψυχολογίας δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα συναισθήματα της ελπίδας, της ευχαρίστησης, της ευεξίας, της ψυχικής ανάτασης, του ενθουσιασμού, της ευθυμίας και της αίσθησης συμμετοχής- τα οποία προκαλεί η άνοιξη- για την ανθρώπινη ευτυχία.
Η άνοιξη σχετίζεται συμβολικά με την παρουσία ευκαιριών για ευτυχία στη ζωή: για ξεκαθαρίσματα, έρωτα, νέες αρχές και ψυχική ανανέωση μέσα από τη χαρά της ερωτικής σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share