Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Ισλανδοί: Δυστυχώς …επτωχεύσαμεν


Η πρώτη μαύρη τρύπα του καπιταλισμού - καζίνο άνοιξε στην Ισλανδία. Η μέχρι πρότινος «γαλήνια» και «πλούσια» Ισλανδία είναι έτοιμη να κηρύξει «εθνική χρεοκοπία». Οι καλομαθημένοι Ισλανδοί (ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 29.500 $) κρέμονται τώρα από τα 4 δισ. ευρώ που θα τους δανείσουν… οι Ρώσοι, αλλά η Μόσχα μόνο συμπάθεια επιδεικνύει μέχρι στιγμής. Θα πέσουν λοιπόν στα χέρια του ΔΝΤ, το οποίο προς το παρόν το παίζει διστακτικό.
Χθες το χρηματιστήριο του Ρέικιαβικ ανέβαλε τις συνεδριάσεις ως τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση κρατικοποίησε και τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Kaupthing, μετά τις Landsbanski και Glitnir. Η ιλιγγιώδης και αλόγιστη επέκταση των ισλανδικών τραπεζών τη δεκαετία του 90 οδήγησε τελικά στην κατάρρευση όλου του τραπεζικού συστήματος. Το χρέος των τριών μεγαλύτερων τραπεζών έφτασε τα 126 δισ. $, τη στιγμή που το ΑΕΠ της Ισλανδίας ήταν 20 δισ. $. Ξαφνικά οι Ισλανδοί διαπίστωσαν ότι είναι πια αδύνατον να διατηρήσουν το υψηλότατο και θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μεγάλες θυσίες.

1 σχόλιο:

Michalis είπε...

Ενδιαφέρον το ποστ. Δύο σημεία μόνο να επισημάνω. Οι τράπεζες αυτές δεν κρατικοποιήθηκαν, αλλά πέρασε η διοίκηση στον έλεγχο του κράτους. Αυτό είναι χειρότερο βασικά, γιατί σημαίνει ότι τα πράγματα δε σώζονται με απλή ένεση κεφαλαίων και κατά πάσα πιθανότητα το ισλανδικό κράτος δεν έχει καν τα κεφάλαια για κάτι τέτοιο. Το ΑΕΠ είναι στα 16.5 δισ $. Σε κάθε περίπτωση έγιναν απίστευτες υπερβολές και έχεις δίκιο για τα αίτια της κρίσης.

Bookmark and Share