Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Χωρίς μαριχουάνα οι Ολλανδοί


Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει και στην Ολλανδία ο ευρωπαϊκός νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε καφετέριες και εστιατόρια. Το πρόβλημα όμως για τους Ολλανδούς δεν είναι τόσο η απαγόρευση του τσιγάρου, αλλά της μαριχουάνας που πωλείται ελεύθερα στη χώρα.
Το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση θα ισχύει και για τις καφετέριες που προσφέρουν «τσιγαριλίκια». Η απάντηση, ωστόσο, των Ολλανδών είναι ότι η απαγόρευση αναφέρεται στον καπνό και όχι στη μαριχουάνα.
«Στις άλλες χώρες ψάχνουν για τη μαριχουάνα μέσα στο τσιγάρο. Εδώ ψάχνουν για το τσιγάρο μέσα στη μαριχουάνα», ισχυρίζεται ένας ιδιοκτήτης καφετέριας.
Πάνω σε αυτό το παραθυράκι του νόμου βασίζονται οι μαγαζάτορες και μηχανεύονται απίστευτους τρόπους για να κρατήσουν τις «παραδόσεις». Προτείνουν να αντικαταστήσουν τον καπνό με άλλα χόρτα, έτσι ώστε να «νομιμοποιήσουν» το τσιγαριλίκι τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν και σκοπεύουν να πωλούν απλό «χόρτο».
Η κατοχή μαριχουάνας στην Ολλανδία είναι παράνομη, αλλά οι χρήστες δεν διώκονται αν κρατούν επάνω τους έως 5 γραμμάρια. Περισσότερες από 750 καφετέριες στο Άμστερνταμ έχουν άδεια να έχουν μέχρι και 500 γραμμάρια στις αποθήκες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share