Τρίτη 1 Απριλίου 2008

"Έφυγε" ο Ζυλ Ντασέν

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 97 ετών ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν. Ο Ζυλ Ντασέν, ήταν σύζυγος και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη και δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Μαζί με την Μελίνα γύρισε τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Τοπκαπί» και «Φαίδρα».
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη την Τετάρτη το μεσημέρι στον ισραηλιτικό τομέα του Γ' Νεκροταφείου Αθηνών. Θα ταφεί στο Α' Νεκροταφείο, δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι ο Ζύλ Ντασσέν υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός και αγωνιστής της Δημοκρατίας, ο οποίος αγάπησε και κατάλαβε την Ελλάδα όσο λίγοι, έδειξε στον κόσμο με τη δύναμη της έβδομης τέχνης την ευγένεια και την πηγαία δημιουργική δύναμη του λαού μας. "Ο Ζύλ Ντασσέν συνέχισε με πίστη τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. ΄Ηταν ο κατεξοχήν ΄Ελληνας με την ισοκράτεια έννοια" καταλήγει ο κ. Παπούλιας.

«Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου, ενός σημαντικού δημιουργού και πραγματικού φίλου. Θρηνούμε την απώλεια ενός Έλληνα πρώτης γενιάς που μαζί με τη σύντροφό του, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για καθετί σπουδαίο και πραγματικό που γεννήθηκε σ’ αυτό τον Τόπο», τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: «Για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε προσωπικά, το πάθος, η ακατάβλητη δημιουργική του ενέργεια, η αγωνιστικότητα και η ευγένεια του θα μείνουν αξέχαστα.
Για τις γενιές των συμπατριωτών του Ελλήνων του αύριο, το πολυδιάστατο έργο του θα μείνει ζωντανή παρακαταθήκη».
"Ένας άνθρωπος με εξαίρετη ευγένεια και καλλιέργεια, πάθος και αγωνιστικότητα για τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ένας διανοούμενος διεθνούς αναγνώρισης, ένας πραγματικός Έλληνας και φίλος έφυγε από κοντά μας" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργού Τουρισμού.
"Ο Ζυλ Ντασσέν μέσα από τις ταινίες του και το διαρκή του αγώνα μαζί με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει με άμεσο και έμπρακτο τρόπο την άσβεστη αγάπη του για την ελληνική τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Ζυλ Ντασσέν μέσα από την τεράστια προσφορά του, παγκοσμίως γνωστή, τίμησε την Ελλάδα και αποτέλεσε τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.
Η πολυσχιδής του δράση θα μείνει για πάντα αξέχαστη και πολύτιμο κεφάλαιο για τις μελλοντικές γενιές όλων των Ελλήνων" καταλήγει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.
«O Ζιλ Ντασέν υπήρξε ο καλός Αμερικάνος, ο παγκόσμιας αναγνώρισης σκηνοθέτης, ο διανοούμενος που δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Μακαρθισμού, ο φιλέλληνας που έγινε Ελληνας και μαζί με την Μελίνα Μερκούρη αυτοί που εκφράσανε τον μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα τον αγαπούσε και πενθεί για την απώλειά του»,

Bookmark and Share