Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007

ΔΡΑΣΗ ΘΕΛΩ

ΔΡΑΣΗ ΘΕΛΩ
17-29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2007 ΚΕΡΚΥΡΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
ώρες λειτουργίας: 13.00 - 21.00 καθημερινά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17-29 Απριλίου 2007

"ΘΕΛΩ"

Εγκαίνια: Τρίτη 17 Απριλίου 20.00 Τελική Δράση: 29 Απριλίου 14.00

Η Μαριλένα Κοσκινά και ο Νίκος Κόκκαλης μετά την πραγματοποίηση της δράσης «+ΓΝΩΜΗ», συνεχίζουν με τη δράση «ΘΕΛΩ» στο κτίριο «Ιπποκράτης» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας από τις 17 έως 29 Απριλίου 2007, έχοντας σαν βασικό στόχο, την κινητοποίηση των πολιτών μέσω της Τέχνης.

Τα ερωτήματα που θέτει η δράση είναι: Πως διαμορφώνονται και ιεραρχούνται οι επιθυμίες μας μέσα στους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας. Πόσο αναγκαίο μπορεί να είναι το «ΘΕΛΩ» σε κάποιες, υπό «εγκλεισμό», κοινωνικές ομάδες και πως ο εγκλεισμός και η απώλεια της ελευθερίας διαμορφώνουν αυτά τα «ΘΕΛΩ». Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας τα συγκεκριμένα ερωτήματα σε συνδυασμό με τις νέες θεωρίες για την αποασυλοποίηση και το «κλείσιμο» του ιδρύματος αποκτούν νέο ενδιαφέρον. Το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Κέρκυρας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1838 με την ονομασία φρενοκομείο Κέρκυρας και ήταν τότε, το μοναδικό στα Βαλκάνια. Το Ψ.Ν.Κ. με την ένωση των Ιονίων Νήσων το 1864, αποτέλεσε το μοναδικό ειδικευμένο ψυχιατρικό ίδρυμα της χώρας. Σε αυτό, από το 2001 συντελείται η μεταρρύθμιση για τη κατάργηση του ασύλου, μέσα στα πλαίσια του νέου πανελλήνιου προγράμματος για την ψυχική υγεία.

Δράση ΘΕΛΕΙ να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες πάνω στην επανένταξη στην κοινωνία των ανθρώπων με ψυχικά νοσήματα και στη νέα ευκαιρία που τους δίνεται.

δράση περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

· Η επαφή Επισκέψεις και γνωριμία/ Φωτογράφηση / Ηχογράφηση

Επαφές με τους νοσηλευόμενους στους χώρους που μένουν , και ηχογράφηση των επιθυμιών τους μετά από γνωριμία, συζήτηση και συλλογική απόφαση του τρόπου που θα γίνει αυτό. Σε αυτή τη φάση ήταν προσκεκλημένοι να συμμετάσχουν, το προσωπικό του Ψυχιατρικού νοσοκομείου της Κέρκυρας , φοιτητές και προσωπικό του Ιονίου Πανεπιστημίου - τμήματα του οποίου στεγάζονται ήδη μέσα στο κτίριο - φίλοι, γείτονες, συγγενείς, κάτοικοι της πόλης.

· Η εγκατάσταση Φωτογραφίες /Ήχοι

Η εγκατάσταση αναπτύσσεται σε όλους τους χώρους του οικήματος Ιπποκράτης .

Στους τοίχους των κοιτώνων καθώς και στην μεγάλη αίθουσα συνεύρεσης τοποθετούνται, φωτογραφίες σε φυσικό μέγεθος αυτών που θέλησαν να φωτογραφηθούν. Οι φωτογραφίες αυτές θα είναι φόρος τιμής για όλους όσοι πέρασαν από τον ίδιο χώρο σε διάφορες χρονικές στιγμές και καταστάσεις.

Από τα ηχεία στους τοίχους ακούγονται οι συμμετέχοντες να μιλούν για τις επιθυμίες τους.

Σε ιδιαίτερο προστατευμένο χώρο ,οι επισκέπτες ηχογραφούν, αν θέλουν, τις επιθυμίες τους.

· Δράση Η ηχογράφηση /Το γεύμα

Την ημέρα του κλεισίματος της έκθεσης, οι πρώην ασθενείς, οι καλλιτέχνες και οι φίλοι τρωνε μαζί σε μεγάλο τραπέζι. Το γεύμα, συμβολική επανένωση των κατοίκων της πόλης και των ασθενών, θέλουμε να συμπίπτει με το κλείσιμο του ψυχιατρικού ασύλου της Κέρκυρας και τη προσπάθεια επανένταξης τους στη κοινωνία.

Επικοινωνία:

Μαριλένα Κοσκινά
T: 6945590964

email: markox@tee.gr

Νίκος Κόκκαλης
T: 6973044878

email: kokkalis@otenet.gr

* ▪ Ο Νίκος Κόκκαλης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Η Μαριλένα Κοσκινά είναι αρχιτέκτων με σπουδές στην αρχιτεκτονική σχολή Paris Villemin στο Παρίσι και μεταπτυχιακά στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ασχολείται με εικαστικές δράσεις και είναι μέλος της πολιτιστικής εταιρείας ΖΕΟΝ.

Οι δύο τους ως Ομάδα ΟΚΚΟ πραγματοποίησαν τον Ιούνιο 2006 στην πόλη και την πινακοθήκη της Κέρκυρας την δράση «+ΓΝΩΜΗ».Στόχος τους ο κοινωνικός προβληματισμός και η συμμετοχή των πολιτών μέσω της τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share