Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Ελληνική... οδύσσεια στην Σκωτία



Το Nooz έλαβε και δημοσιεύει ενυπόγραφη επιστολή από αναγνώστη, ο οποίος διηγείται την "οδύσσεια" μίας Ελληνίδας που ζει στη Σκωτία και έπεσε θύμα της δυσκίνητης γραφειοκρατικής μηχανής.

Η επιστολή
:

Αξιότιμοι Κυρίες/Κύριοι,

Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας απευθύνω αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Ελληνικές προξενικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπηρεσίες αδιαφορίας, υπηρεσίες αγένειας και υποτίμησης της προσωπικότητας των Ελλήνων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία.

Δεν θα μακρηγορήσω, άλλωστε το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελληνική κοινότητα είναι "Ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου", και θα σας αναφέρω το τελευταίο περιστατικό το οποίο και υπερέβη κάθε προηγούμενο ρεκόρ αδιαφορίας, ανικανότητας και οκνηρίας του προσωπικού τόσο των προξενικών αρχών του Λονδίνου όσο και εκείνων Γλασκόβης και Εδιμβούργου.

Συμπατριώτισσα μας εργαζόμενη στην Σκωτία (800km από το Λονδίνο) πέφτει θύμα μάλλον κλοπής με αποτέλεσμα να απολέσει όλα τα χαρτιά της. Διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, πιστωτικές κάρτες ανάμεσα τους.

Ταυτόχρονα λόγο των εορτών έχει κανονίσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα εντός των επόμενων 5 ημερών.

Όπως καταλαβαίνετε ο χρόνος πιέζει και ταυτόχρονα η απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων κάνει προβληματική γενικότερα την κίνησή της με αεροπλάνο ακόμα και εντός της Βρετανικής επικράτειας.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς πως οι Ελληνικές προξενικές αρχές στην Σκωτία, έστω και επί τιμή, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την κυρία διεκπεραιώνοντας γρήγορα την διαδικασία έκδοσης νέων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Είναι απολύτως κατανοητό πως η έκδοση απαιτεί την αποστολή πιστοποιητικών από το προξενείο της Σκωτίας στο Λονδίνο καθώς και την παρουσία μάρτυρα σε αυτό, το προξενείο.

Όμως στον 21ο αιώνα, είτε με courier είτε μέσω fax είτε μέσω ηλεκτρονικά υπογραμμένου email αυτή η αλληλογραφία θα μπορούσε να αποσταλεί και να παραληφθεί  αυθημερόν έστω και αν τα έξοδα θα βάρυναν τον πολίτη από την στιγμή που η απόσταση και ο χρόνος πίεζαν.

Δυστυχώς και για άλλη μια φορά  όμως το Ελληνικό δαιμόνιο στάθηκε εμπόδιο σε οποιαδήποτε ορθολογική εξυπηρέτηση.

Φανταστείτε έναν Έλληνα πολίτη χωρίς χαρτιά στην μέση του πουθενά, με όλο τον πανικό και την αγωνία για το πως θα ταξιδέψει και το Ελληνικό προξενείο με περίσσια υπεροψία και αδιαφορία να απαντάει πως είτε πρέπει να απευθυνθεί στο Λονδίνο απευθείας(!!!) είτε να περάσει από την Γλασκώβη/Εδινβούργο όπου τα χαρτιά θα συνταχθούν και θα αποσταλούν αλλά καμία εγγύηση για έγκαιρη παραλαβή τους και διεκπεραίωση δεν μπορεί να δοθεί!

Με λίγα λόγια όποιος βιάζεται πρέπει να πάει στο Λονδίνο!!!

Καμία γνώση, καμιά πρόταση καμία διάθεση για αποστολή courier/email/fax, καμιά διάθεση καμία πρόθεση και πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν  οι πρόξενοι στην Σκωτία με το Λονδίνο και να στήσουν μια μικρή επιχείρηση για την εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.

Ούτε σκέψη για "στέλνουμε τα χαρτιά με DHL σήμερα, να τα υπογράψετε αύριο εκδίδοντας ταξιδιωτικό έγγραφο επαναπροωθόντας το πίσω στην Σκωτία".

Όλα αυτά ακούγονται σαν πυρηνική φυσική τόσο στις κυρίες προξένους της Ελλάδας στην Σκωτία όσο και στις προξενικές αρχές του Λονδίνου.

Αποτέλεσμα, η κυρία που έχασε τα χαρτιά της, αφού μάζεψε λεφτά από την Ελληνική κοινότητα, μπήκε σε ένα λεωφορείο για να ταξιδέψει 12 ώρες(!!!) στον Λονδίνο όπου ελπίζει να εκδώσει το ταξιδιωτικό της έγγραφο.

Φυσικά θα ακολουθήσουν άλλες 12 ώρες ταξίδι επιστροφής γιατί απλά η τεχνολογία και η κοινή λογική δεν υπάρχουν στο μυαλό των υπαλλήλων σας.

Λυπάμαι πραγματικά γιατί η Ελλάδα δεν χάνει μόνο κόσμο στο εξωτερικό αλλά και πολίτες αφού πλέον όλοι εμείς εδώ περιμένουμε απλά την ώρα που θα μπορέσουμε να εκδώσουμε διαβατήριο από μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της.

Έχουμε περιορίσει στο ελάχιστο τις επαφές μας με την λεγόμενη πρεσβεία του Λονδίνου και παρακαλάμε να μην μας βρει τίποτα μέχρι να σταματήσουμε να είμαστε ΜΟΝΟ πολίτες αυτού του κρατικού μορφώματος που λέγεται Ελλάδα.

Μετά τιμής και λύπης
Ιωάννης Αναγνωστόπουλος
Aberdeen, UK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share