Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Η θλιβερή ....πλατεία Ομονοίας

Αυτό που κάποτε αποτελούσε την καρδιά του «ελληνικού ονείρου» και τόπο συνάντησης κάθε Έλληνα που έφθανε στην Αθήνα από άλλες περιοχές της χώρας έχει μεταβληθεί σε ένα κέντρο όλων των ελληνικών δεινών, αναφέρει η Wall Street Journal σε εκτενές άρθρο της για την πλατεία Ομονοίας.
Το δημοσίευμα περιγράφει την πλατεία ως παρακμιακή αρένα συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και παράνομων μεταναστών ενώ θλιβερές είναι και πάλι οι καταγγελλόμενες αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών. Σε άνδρες της ΕΛΑΣ χρεώνονται κλοπές χρημάτων και κινητών από μετανάστες και συμπεριφορές ευτελισμού εις βάρος τους.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς «αρπακτικά». Ενας 24χρονος από το Μπαγκλαντές είπε ότι συχνά οι αστυνομικοί κλωτσούν την πόρτα του μικρού δωματίου που μοιράζεται με επτά μετανάστες και αρπάζουν ό,τι χρήματα βρίσκουν. «Μερικές φορές επίσης, κλέβουν κινητά τηλέφωνα», πρόσθεσε ο 24χρονος.
Ο 24χρονος, που εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει προσωρινά έγγραφα παραμονής, ανέφερε ότι δύο φορές οι αστυνομικοί κατέσχεσαν καροτσάκια που χρησιμοποιεί για να συλλέγει χαρτιά, γυαλιά και μέταλλα από τα σκουπίδια, τα οποία στη συνέχεια πουλά σε ανακυκλωτές.
«Την άλλη μέρα αστυνομικοί μου έριξαν γάλα στο κεφάλι», πρόσθεσε ο 24χρονος που κάποτε δούλευε σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα. «Δεν υπάρχουν δουλειες, υπάρχουν προβλήματα με την αστυνομία. Αν ήξερα την πραγματική κατάσταση εδώ, δεν θα ερχόμουν ποτέ», πρόσθεσε.
Αστυνομικοί σε περιπολίες με μοτοσικλέτες και άλλα πεζή, οι περισσότεροι άρτι αποφοιτήσαντες από τις αστυνομικές ακαδημίες, συχνά σταματούν και ελέγχουν μετανάστες, κυρίως από την νότια Ασία και την Αφρική.
«Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες», είπε ένας 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις μήνες στην Αθήνα. «Σοκαρίστηκα. Δεν είχα δει πριν παρόμοιες καταστάσεις. Η χρήση ναρκωτικών είναι τρομερή», προσθέτει.
Σύμφωνα με την αστυνομία από τον Αύγουστο έχουν σταματήσει και ελέγξει περισσότερους από 65.000 μετανάστες και έχουν συλλάβει περίπου 4.000 που δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα. Περισσότεροι από 6.000 έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες καταγωγής τους.
Η WSJ παραθέτει δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα, παντού και πάντα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί», πρόσθεσε ο κ.Μανούρας.
Η πλατεία, το όνομα της οποίας στα ελληνικά σημαίνει «αρμονία», και οι γύρω γειτονιές της έχουν ερημωθεί λογω της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα, μία πλημμύρα παράνομων μεταναστών, αλλά και τα μέτρα λιτότητας που έχουν περικόψει τις δυνατότητες τις κυβέρνησης να ασχοληθεί με αυτή.
«Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη. Τα τελευταία τρία χρόνια όλα τα προβλήματα έχουν πέσει μαζεμένα», δήλωσε ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην Ομόνοια.
Για τους Αθηναίους και τους άλλους Έλληνες, ο θάνατος της Ομόνοιας, της οποίας τα καταστήματα, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία υπήρξαν εμβληματικά κατά την περίοδο της οικονομικής ανόδου τη δεκαετία του '60, έχει το ψυχολογικό τίμημά του.
Η πλατεία ήταν παραδοσιακός τόπος συνάντησης για όσους επισκέπτονταν την Αθήνα από άλλα μέρη της Ελλάδας. Σήμερα, το βάθος της αστικής αποσύνθεσης δείχνει το περίπλοκο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που διανύει το έκτο έτος οικονομικής κρίσης, και αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για άλλες - χτυπημένες από την κρίση- χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share