Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αλλάζουν τη συνταγή Coca Cola και Pepsi



Perierga.gr - Αλλάζουν τη συνταγή Coca Cola και PepsiΣε αλλαγή της συνταγής των αναψυκτικών τους προχωρούν οι Coca-Cola και Pepsi Cola. Ο λόγος δεν είναι βέβαια η αλλαγή της γεύσης που έχει αγαπηθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά ένας νέος νόμος που ωηφίστηκε στην πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.
Η πολιτεία της Καλιφόρνια συμπεριέλαβε τη χημική ουσία 4-μεθυλιμιδαζόλιο στη λίστα των δυνητικά καρκινογόνων ουσιών. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για να χρωματίσει τα αναψυκτικά τύπου Cola και οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη συνταγή προκειμένου να μην αναγκαστούν να τοποθετήσουν στα προϊόντα τους σήμανση που προειδοποιεί για κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η συγκεκριμένη ουσία είναι καρκινογόνος αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.......




Παρόλο που ο νόμος ισχύει μόνο στην Καλιφόρνια οι δύο εταιρίες επέλεξαν να αλλάξουν τη συνταγή των ανθρακούχων αναψυκτικών τους σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, μπροστά στον κίνδυνο να δυσφημιστούν χωρίς λόγο τα προϊόντα τους. Η αλλαγή δεν θα είναι μεγάλη, βέβαια, καθώς το μόνο που θα αλλάξει είναι η περιεκτικότητα του 4-μεθυλιμιδαζόλιου στο αναψυκτικό.
Η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια και αρουραίους, αν και η Ένωση Παραγωγών Αναψυκτικών των ΗΠΑ τονίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα καμία απόδειξη ότι αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ενδεικτικά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι θα πρέπει κανείς να καταναλώσει ως και 1.000 αναψυκτικά Coca-Cola ή Pepsi για να πάρει την ίδια δόση χημικής ουσίας που δόθηκε στα ζώα στη διάρκεια των δοκιμών στο εργαστήριο.
«Αν και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, ζητήσαμε από τους προμηθευτές της καραμέλας να κάνουμε αυτό το βήμα, έτσι ώστε τα προϊόντα μας να μην υπόκεινται στην απαίτηση για μια επιστημονικά αβάσιμη προειδοποίηση» δήλωσε εκπρόσωπος της Coca-Cola.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share