Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012

Πάσχα στη Κέρκυρα-1


Eπιούσιες παστιτσάδες
Αν δεν έχετε βρεθεί Μεγάλη Παρασκευή βράδυ στο- βυθισμένο στο άπλετο μοβ- Λιστόν και δεν έχετε ανατριχιάσει στο άκουσμα του adagio του Albinoni, αν δεν έχετε ξυπνήσει νωρίς το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου του Αμλέτου, αν δεν έχετε ζήσει έστω και μία φορά το εκκωφαντικό σπάσιμο των μπότηδων στα πλακόστρωτα σοκάκια και την ατμόσφαιρα απόλυτης ευφορίας με τις χαρούμενες μάρτσιες που επικρατεί μετά, χάνετε την πιο μελωδική, θεατρική και ατμοσφαιρική εκδοχή του Πάσχα στην Ελλάδα. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, το μέρος όπου η νοσταλγική ατμόσφαιρα συναντά την ενέργεια του νησιού, σου δίνει να μυρίσεις το πιο ιδιαίτερο πασχαλινό μπουκέτο εμπειριών: μπάντες με χρωματιστά λοφία και καλογυαλισμένα κράνη που αστράφτουν στον ανοιξιάτικο ήλιο, μπαλκόνια στολισμένα με πορφυρά πανιά, μελωδίες που ξεχύνονται από ανοιχτά παράθυρα βενετσιάνικων αρχοντικών και πλήθος κόσμου που επιδίδεται σε socializing κάτω από τις καμάρες του Λιστόν και κάνει βόλτα στις ρομαντικές μικρές πλατείες στο Καμπιέλο και σε καντούνια που μοσχοβολάνε από το αγνό πράσινο σαπούνι, τις μυρωδάτες φογάτσες και τις επιούσιες παστιτσάδες.

 
6 πράγματα που πρέπει να κάνετε
 
1. Να ακούσετε το πένθιμο adagio του Albinoni άψογα εκτελεσμένο από την «κόκκινη» (Παλαιά Φιλαρμονική) στον μεγάλο επιτάφιο της Μητρόπολης, που ξεκινάει στις 10 το βράδυ. Το καλύτερο πόστο είναι η Κοφινέτα, στο τέλος του Λιστόν, όπου τα κτίρια δημιουργούν ένα ιδιότυπο πέτρινο ηχείο.
 
2. Να σηκωθείτε από τις έξι τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου και να πάτε στην Παναγία των Ξένων, στην Πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνος, για να δείτε το πιο cult πασχαλιάτικο έθιμο: την αναπαράσταση του σεισμού της Ανάστασης.
 
3. Να πιάσετε από νωρίς θέση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο Πεντοφάναρο, για να δείτε στις 11:00 ακριβώς, στην πρώτη Ανάσταση, τους μπότηδες να εκτοξεύονται από τα στολισμένα με μπορντό πανιά μπαλκόνια.
 
4. Να αγοράσετε φογάτσες (τσουρέκια βενετσιάνικης προέλευσης) και κολομπίνες (χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) από τον Παπαγιώργη, το πιο παλιό και φημισμένο ζαχαροπλαστείο της πόλης (Νικηφόρου Θεοτόκη 32, τηλ.: 26610 39474). 
 
5. Να κάνετε βόλτα στο απέραντο κτήμα του Μον Ρεπό, που την περίοδο του Πάσχα είναι στα καλύτερά του. Μέσα σε αμέτρητες ανθισμένες πασχαλιές, καταπράσινους κήπους, ερείπια αρχαίων ναών και αποικιακού στυλ θερινά βασιλικά ανάκτορα.
6 .Να πιείτε έναν καφέ στο Ακταίον αγναντεύοντας το γαλάζιο του Ιονιου και το Παλαιό φρούριο της Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share