Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο Πλάτων σκέφτεται και γράφει: Πάσχα στην Κέρκυρα


Εκτύπωση E-mail
Ο μικρός μαθητής Πλάτων βλέπει με τη δική του σατιρική ματιά το Πάσχα στην Κέρκυρα:

Πάσχα στην Κέρκυρα
 
Εμένα η καλύτερη γιορτή μου είναι τα Χριστούγεννα, γιατί τρώμε μελομακάρονα. Αλλά η δασκάλα μας στο σχολείο μάς ανάγκασε να γράψουμε έκθεση για το Πάσχα στην Κέρκυρα.  Η έκθεση θα πρέπει να αρχίζει με τη φράση "Καλύτερο Πάσχα στον κόσμο από εκείνο της Κέρκυρας δεν υπάρχει" και να τελειώνει με "Πόσο πολύ μ' αρέσει το Πάσχα στην Κέρκυρα". Γι' αυτό κι εγώ αρχίζω από τη μέση.

Την Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα γίνεται μεγάλη λιτανεία με τον Άγιο Σπυρίδωνα που απάλλαξε το νησί από τη Σπιναλόγκα ή κάποια άλλη μεταδοτική ασθένεια. Τότε οι άνθρωποι δεν είχαν MEGA, και δεν ήξεραν πώς να γιατρευτούν. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, κάνουν λιτανεία όλα τα σχολεία και οι φιλαρμονικές, ενώ οι υπόλοιποι κάθονται στο Λιστόν και τους βλέπουν. Η αδελφή μου πρέπει να πάει από τις 9 το πρωί για να βρει τραπέζι, ενώ φέτος έκαναν και κρατήσεις με e-ticket. Από πίσω έρχονται οι επίσημοι, αλλά αυτοί δεν έχουν καλό βήμα κι ο κόσμος τους βρίζει.

Image Τις επόμενες 5 μέρες δεν έχει λιτανείες. Όσοι είναι θρήσκοι, πάνε εκκλησία. Όσοι είναι άθεοι και έχουν λεφτά, πάνε στον Πέτρο Γαϊτάνο. Το κλίμα είναι πολύ καλό, και περιμένουμε να έρθουν οι τουρίστες από την άλλη Ελλάδα. Αυτοί συνήθως έρχονται κατά τη Μ. Πέμπτη, γι' αυτό μέχρι την Μ. Τετάρτη όλοι γυρίζουν στα καντούνια για να περάσει η ώρα. Όσοι έχουν λεφτά, τρώνε νηστίσιμο γύρο. Όσοι δεν έχουν λεφτά, πουλάνε cd και μπαλόνια στην πλατεία.

Η πόλη είναι πάντα καθαρή τις ημέρες του Πάσχα. Μέχρι τη Μ. Τετάρτη μπαλώνονται οι λακούβες, αδειάζουν οι κάδοι και η πόλη είναι χαρά Θεού. Η γιαγιά μου που είναι ημιανάπηρη βρίσκει αυτές τις ημέρες ευκαιρία να περπατήσει στην πόλη. Την προηγούμενη φορά που είχε κατεβεί εκτός Μεγάλης εβδομάδας, παραπάτησε, έπαθε ρήξη λεκάνης και την είχαμε 3 μήνες στο χειρουργείο. Από τότε βγαίνει έξω μόνο τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Τη Μ. Πέμπτη όλες οι οικογένειες βάφουν τα αβγά κόκκινα. Εγώ δεν ήθελα να βάψω κομμουνιστικά αβγά, αλλά η μαμά μου είπε ότι αν δεν το κάνω, θα φέρει άλογα να τα βάψω πράσινα. Έτσι κι εγώ θα βγω στην πλατεία με τα αβγά και άλλους φίλους μου να τραγουδήσουμε καντάδες του Χατζηγιάννη. Ελπίζω να βγάλουμε περισσότερα απ' όσα μαζέψαμε στα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Τη Μ. Παρασκευή απαγορεύεται να μαγειρεύουν όσοι κάνουν νηστεία, και όλοι τρώνε απέξω. Στην Κέρκυρα το απόγευμα έχουμε πολλούς επιταφίους που γυρνούν στην πόλη, οι καμπάνες ηχούν πένθιμα και τα club φέρνουν τον Armin van Buuren, τον CJ Jeff και άλλους γνωστούς dj. Τότε έχουμε κυκλοφοριακά μέτρα, και απαγορεύεται τα αυτοκίνητα να μπαίνουν στην πόλη. Όσα αυτοκίνητα μπαίνουν μέσα, τα βάζουν στους ποδηλατόδρομους.

Το Μ. Σάββατο έχουμε πάλι λιτανεία πολύ νωρίς το πρωί γύρω στις 9. Μερικοί νομίζουν ότι τότε θα σπάσουν τα κανάτια, αλλά αυτό είναι λάθος. Μέχρι να γεμίσουν τα κανάτια με 6άδες νερό από το supermarket κάνουν ώρα και δεν προλαβαίνουν. Γι' αυτό κάνουν πρώτα τη λιτανεία, και κατά τις 11 πετάνε και τα κανάτια. Παλιά τα κομμάτια τα ρίχνανε στη θάλασσα, και το καλοκαίρι τα βλέπαμε όταν κάναμε μπάνιο. Τώρα ευτυχώς τα παίρνουν οι τουρίστες για φυλαχτό. Όσοι μαζεύουν πολλά κομμάτια, τους παίρνει μετά ο δήμος εποχικούς στην υπηρεσία καθαριότητας.

Το Σάββατο απόγευμα όλοι περιμένουν την Ανάσταση στην πάνω πλατεία που γίνεται με πολύ μεγαλοπρέπεια. Όταν ο Μητροπολίτης πει το Χριστός Ανέστη, ο δήμαρχος και οι 18 αντιδήμαρχοι αμολούν παρά πολλά πυροτεχνήματα. Τα πυροτεχνήματα στην Κέρκυρα είναι πολύ εντυπωσιακά, γι' αυτό και όσα περισσέψουν, τα χρησιμοποιούμε συνέχεια μέχρι την Πρωτομαγιά. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται πολύ, και μετά πάνε για φαΐ.

Το πρωί της Κυριακής μαζεύονται στο Λιστόν οι ταμένοι, όσοι έχουν τάμα να βρεθούν εκεί κάθε Πάσχα. Φέτος θα είναι και ο υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για δικούς του, προσωπικούς λόγους.

Την Κυριακή το μεσημέρι και το απόγευμα όλοι κοιμούνται, και πάνε στην εξοχή. Στην Κέρκυρα δεν έχει πολλά αρνιά, γι' αυτό έρχονται από τα Γιάννινα με το φερυ-μπωτ, και τα περιμένουν οι κρεοπώλεις στο λιμάνι. Όταν αργεί το φερυ, οι κρεοπώλεις πηγαίνουν στα κρουαζιερόπλοια. Γι' αυτό και στην Κέρκυρα τρώμε πολλά τσουρέκια (ή φογάτσες) το Πάσχα.



Χριστός Ανέστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share