Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο...




Η βρετανική εφημερίδα, Times, σε ειδικό ένθετο της, κατάρτισε τον κατάλογο με τα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, και, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν, κανένα ελληνικό. Η Ευρώπη, εκπροσωπείται με 82 πανεπιστήμια, στο ''The'' (Times Higher Education), το ειδικό ένθετο των Times για την εκπαίδευση.

Στην κορυφή της λίστας, συναντούμε, για άλλη μια χρονιά, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που δεν εξέπληξε ιδιαίτερα κανέναν, ενώ ακολουθούν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.



Οι ΗΠΑ, λοιπόν ανακηρύσσονται ''πρωταθλήτριες'' στην εκπαίδευση, καθώς 8 από τις 10 πρώτες θέσεις της λίστας καταλαμβάνονται από αμερικανικά πανεπιστήμια και η δεκάδα συμπληρώνεται με δύο βρετανικά, του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, που βρίσκονται στην έκτη και την έβδομη θέση αντίστοιχα.

Το πρώτο μη αγγλοσαξονικό πανεπιστήμιο, βρίσκεται στην 15η θέση και είναι το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη.

Στην Ευρώπη, στον τομέα της εκπαίδευσης υπερέχει η Βρετανία, με 29 πανεπιστήμια και ακολουθούν η Γερμανία με 14, η Ολλανδία με 10, η Σουηδία με 6, η Ελβετία με επίσης 6, η Γαλλία με 4, η Δανία με 3, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Αυστρία με 2 έκαστες, η Φινλανδία και η Νορβηγία με 1.

Από τις 13 χώρες της Ευρώπης, που εκπροσωπούνται στη λίστα, αξιοσημείωτη είναι η απουσία πανεπιστημίων της Ιταλίας, μιας χώρας στην οποία βρίσκονται μερικά από τα αρχαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου.

Ακόμα, εντυπωσιακή είναι και η αύξηση στη λίστα, του αριθμού των ανωτάτων ιδρυμάτων, της Ασίας, με κορυφαίο στην ασιατική ήπειρο το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Με αρκετά πανεπιστήμια εκπροσωπείται η Κίνα και με 2 η Τουρκία, το πανεπιστήμιο του Μπιλκέντ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής.

Απόντα από τη λίστα, είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών της Νότιας Αμερικής.

Η συντακτική ομάδα του "The", πάντως, επισημαίνει την εξαιρετική πρόοδο που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια, τα πανεπιστήμια της Βραζιλίας.

Αντίθετα, η Αφρική εκπροσωπείται, από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής και το πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Ως προς το αντικείμενο σπουδών, στον τομέα μηχανικής και τεχνολογίας (Engineering and Technology) κορυφαίο πανεπιστήμιο είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, στον τομέα επιστημών της ζωής (Life sciences) το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, στον ιατρικό τομέα (Pre-Clinical and Health) το Χάρβαρντ, στον τομέα φυσικών επιστημών (physical sciences) επίσης το Χάρβαρντ, όπως και στις κοινωνικές επιστήμες (Social Sciences), αλλά και στις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες (Arts and Humanities).

Ανάμεσα στα κριτήρια, που έλαβαν υπόψη τους οι ειδικοί του "The", είναι η ποιότητα της διδασκαλίας, ο αριθμός των δημοσιεύσεων κάθε ιδρύματος, ο όγκος της έρευνας και τα κίνητρα που δημιουργούνται στο ακαδημαϊκό περιβάλλον, για διδάσκοντες και διδασκόμενους.

Δείτε όλο τον κατάλογο με τα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share