Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Βίντεο με τον τυφλό στρατιώτη που "βλέπει" με τη γλώσσα!!!

Βίντεο με τον τυφλό στρατιώτη που "βλέπει" με τη γλώσσα


Πειραματική συσκευή «έδωσε» ξανά το φως σε στρατιώτη που τυφλώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας στο Ιράκ.

Η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη μεταφορά οπτικού πεδίου στον εγκέφαλο μέσω της… γλώσσας.
Χάρη σε ένα «ηλεκτρονικό γλειφιτζούρι» ο 24χρονος Κρεγκ Λούντμπεργκ, μπορεί να διαβάσει, να διακρίνει μορφές και να βαδίζει χωρίς βοήθεια.


Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μία μικροσκοπική κάμερα συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και το όλο σύστημα συνδέεται με μια μικρή πλάκα από πλαστικό (σαν γλειφιτζούρι) που ο χρήστης τοποθετεί πάνω στην γλώσσα του για να αναλύει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα.
Τα ερεθίσματα προκαλούν τσιμπήματα πάνω στη γλώσσα, από την ένταση των οποίων διεγείρονται νευρωνικά δίκτυα και ο χρήστης οπτικοποιεί στο μυαλό του το περιβάλλον που βρίσκεται και να κινείται, και του δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγει τα εμπόδια.
Ο Λούντμπεργκ έχασε εντελώς την όρασή του όταν χτυπήθηκε από μία χειροβομβίδα το 2007. Ακολούθως, επιλέχθηκε από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που θα δοκιμάσει το «BrainPort», μία συσκευή που μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα, τα οποία διαδίδονται στον εγκέφαλο μέσω της γλώσσας του.
«Η κάμερα στέλνει σήματα στην πλαστική πλάκα και από εκεί στη γλώσσα. Βλέπω σιλουέτες ανθρώπων και τις μορφές των αντικειμένων. Όλα είναι σε μαύρο και άσπρο», δήλωσε ο Λούντμπεργκ. «Πρόκειται για το πρωτότυπο, όμως ο πιθανός αντίκτυπος στη ζωή μου είναι μεγάλος. Έχει τη δυνατότητα να εξελίξει τα πράγματα για τους τυφλούς», καταλήγει ο Λούντμπεργκ.
Το σύστημα BrainPort τελειοποιείται τώρα στις ΗΠΑ από την εταιρεία Wicab της Γκέιλ Πόλοκ, απόστρατης αντιστράτηγου του αμερικανικού στρατού. Με περαιτέρω βελτιώσεις, θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τυφλούς στρατιώτες του βρετανικού στρατού.

 


ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share