Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Τροπικό ψάρι στα νερά της Καβάλας

Μια τσαχπίνα κατσούλα πιάστηκε στα δίχτυα ψαρά στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Προσπάθησε πολύ να αποφύγει το μεγάλο δίχτυ, κατέβηκε ακόμη πιο βαθιά, αλλά δεν τα κατάφερε και κατέληξε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Καρβάλη, όπου και ερευνάται.


Η κατσούλα (ή παπαγάλος, ή ποντικόψαρο) είναι ένα τροπικό ψάρι που απαντάται στον κόλπο του Μεξικού και στη Βραζιλία. Εχει κοκκινωπό χρώμα, είναι εξαιρετικός μεζές όταν μπει στο τηγάνι, το μήκος της φτάνει μέχρι τα 40 εκατοστά και μπορεί κανείς να τη δει στις τροπικές θάλασσες σε βάθος από 1 μέχρι και 10 μέτρα.

Το χαρακτηριστικό της κατσούλας είναι ότι ελίσσεται συνεχώς και όταν δει ότι απειλείται, σε λίγο χρόνο σκάβει έναν λάκκο στην άμμο και κρύβεται μέσα σε αυτόν. Ελάχιστοι έχουν δει αυτήν την κίνησή της που γίνεται κυριολεκτικά μέσα σε δευτερόλεπτα.

Επιθετική
Στην επαφή με τον άνθρωπο η κατσούλα δεν φεύγει, αντίθετα επιτίθεται και δαγκώνει όποιον την πλησιάσει. Εχουν μάλιστα αναφερθεί περιστατικά στη Νότια Κρήτη, όπου ψαράδες πλησίασαν να δουν αυτό το περίεργο ψάρι και βρέθηκαν να κρέμεται από το χέρι τους.

«Τα νερά ζεστάθηκαν και πλέον η θάλασσα παντού έχει την ίδια θερμοκρασία. Ετσι δεν μας κάνει εντύπωση η κατσούλα, τα καρχαριδοειδή, ακόμη και πιο τροπικά και πιο περίεργα ψάρια που θα δούμε», δήλωσε στο «Εθνος» ο γραμματέας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Νέας Περάμου και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Παγώνης.

Η κατσούλα απαντάται στην Κρήτη και στη Ρόδο, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στη Νάξο και πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε αλιευτεί στη Σαμοθράκη, γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού στη θάλασσα.

ΙΟΣ - ΦΟΝΙΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΤΟ ΟΡΦΑΝΙ

Ιός-φονιάς χτύπησε εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια και αφάνισε πάνω από 200.000 τσιπούρες και λαβράκια σε ένα μόνο ιχθυοτροφείο στο Ορφάνι Καβάλας. Οι μαζικοί θάνατοι των ψαριών μέσα σε 48 ώρες προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς και ανησυχία στις αρχές, δεδομένου ότι το ιχθυοτροφείο βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και κοντά στις ακτές, έτσι πιθανή ρύπανση του νερού θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή.

«Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν από δύο χρόνια 40 τόνοι ψαριών αφανίστηκαν σε άλλο ιχθυοτροφείο στον ποταμό Νέστο. Τότε είχε διαπιστωθεί πως τα ψάρια επλήγησαν από έναν ιό, τον αμιλοτίνιουμ, ο οποίος εισχωρεί στα βράγχια και στο αίμα τους και τα οδηγεί στον θάνατο. Αυτή τη φορά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Ενδεχομένως να είναι κάτι ανάλογο», δήλωσε στο «Εθνος» ο αντινομάρχης Καβάλας, Θανάσης Βαφειάδης.

Επειδή ωστόσο το συγκεκριμένο ιχθυοτροφείο εμπλουτίζεται τόσο από τον Στρυμόνα, όσο και από τη θάλασσα, έχουν παρθεί δείγματα του νερού, καθώς αν υπάρχει ρύπανση στο θαλασσινό ή στο γλυκό νερό, είναι ορατός ο κίνδυνος για θανάτους και άλλων ψαριών από άλλα ιχθυοτροφεία.

«Σε μια τέτοια περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων και θα γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη», σημείωσε ο κ. Βαφειάδης. Ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου που βρίσκεται στις εκβολές του Στρυμόνα και πολύ κοντά στην ακτή δεν πίστευε στα μάτια του όταν πήγε στην επιχείρησή του και βρήκε όλα τα ψάρια νεκρά. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς. έχουν χαθεί πάνω από 200.000 τσιπούρες και λαβράκια από τα πιο νεαρά ως τα πιο ενήλικα.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share