Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Στο τσακ την γλιτώσαμε πάλι….


Στις 2 Μαρτίου 2009, ένας σχετικά μικρός αστεροειδής με την κωδική ονομασία 2009 DD45 πέρασε πολύ κοντά από τη γη και σε μια απόσταση περίπου 75.000 χλμ που όμως σε διαστημική κλίμακα θεωρείται πολύ μικρή και σχεδόν «σύγκρουση» (near miss). Αν και το μέγεθός του ήταν μόλις περί τα 200 πόδια, εάν έπεφτε στη γη θα είχε την ισχύ μεγάλης πυρηνικής έκρηξης.
Οι αστρονόμοι συγκρίνουν τον αστεροειδή 2009 DD45 με το «ουράνιο σώμα» που προκάλεσε και την περίφημη έκρηξη στη Τουγκούσκα της Σιβηρίας το 1908. Η εν λόγω έκρηξη που είχε την ισχύ μιας πυρηνικής έκρηξης πολλών μεγατόνων, συνέβη πλησίον του ποταμού Τουγκούσκα και κατέστρεψε το τεράστιο δάσος (Τάιγκα) σε απόσταση 25 χλμ. από το επίκεντρο της πρόσκρουσης που τεχνικά θεωρείται εναέρια και όχι επίγεια έκρηξη.
Εάν ο πρόσφατος παρά λίγο μοιραίος επισκέπτης 2009 DD45 χτυπούσε μια κατοικημένη περιοχή του πλανήτη μας, η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική. Εάν πάλι έπεφτε σε κάποιον ωκεανό, θα δημιουργούσε τεράστιο τσουνάμι που πιθανόν να κατέστρεφε πολλές ακτογραμμές και όποιο ανθρώπινο δημιούργημα υπάρχει επάνω ή κοντά σε αυτές.
Οι αστρονόμοι πιθανολογούν ότι ο εν λόγω αστεροειδής που πέρασε «σίριζα» βρίσκεται τώρα σε ηλιακή τροχιά η οποία και διασταυρώνει την γήινη τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα ξαναεπισκεφτεί τη γειτονιά μας. Η παρ` ολίγον πρόσκρουση με τον αστεροειδή, ο οποίος εντοπίσθηκε δυο μόλις μέρες πριν μας περάσει ξυστά, δείχνει ανάγλυφα και το μεγάλο πρόβλημα που απειλεί τον πλανήτη μας με την μορφή αστεροειδών.
Η λύση είναι να υπάρξουν συντονισμένες διακρατικές προσπάθειες εντοπισμού των τυχόν «ουράνιων σωμάτων» πριν αυτά γίνουν σοβαρές απειλές και η δημιουργία στρατηγικών οι οποίες θα εφαρμοστούν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σήμερα πιστεύεται ότι κάποιος αστεροειδής μήκους 4-6 χλμ. χτύπησε τη γη στη περιοχή Γιουκατάν του Μεξικού πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Η πρόσκρουση αυτή σήκωσε απίστευτες ποσότητες υδρατμών, σκόνης και άλλων σκουπιδιών καλύπτοντας έτσι το ηλιακό φως για πάρα πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαφανισθούν οι περισσότερες μορφές ζωής πάνω στη γη και πιθανόν εξ αιτίας του συμβάντος να εξαφανίσθηκαν και οι έως τότε κυρίαρχοι δεινόσαυροι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share