Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Όχι στα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών

«Σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας» ονόμασε ο κ. Αλογοσκούφης τα μέτρα αναδίπλωσης που παρουσίασε χθες. Ο τίτλος είναι λάθος. Δεν ενισχύεται η ρευστότητα, η τάξη και ασφάλεια των τραπεζών ενισχύεται. Και φυσικά κουβέντα από τον κ. Αλογοσκούφη για τις αγορές ιδίων μετοχών από τις τράπεζες.Επειδή λοιπόν οι δικοί μας αναλυτές παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του και σίγουρα καμία εξάρτηση από τράπεζες και σαράφηδες, εμείς επιμένουμε στα τέσσερα μέτρα που εξόδου από την κρίση που έχουμε ήδη παρουσιάσει (Τέσσερις δημόσιες προτάσεις για διέξοδο από την κρίση).

Πρώτον, χρήμα στην αγορά. Να διασφαλισθεί ότι τα κρατικά χρήματα που θα πάρουν οι Τράπεζες θα διατεθούν για να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας στην Αγορά και όχι για λογαριασμό τους, ή για να τα ανακυκλώσουν (με το αζημίωτο φυσικά) στον κόσμο. Η αγορά ιδίων μετοχών ήταν προκλητική σπατάλη χρήματος εκ μέρους τους. Οι Τράπεζες να μην μειώσουν απλώς το επιτόκιο , αλλά να δώσουν δάνεια.

Δεύτερον, γενική μείωση φορολογίας. Σε προσωπικό και εταιρικό επίπεδο. Να μην κοπεί το αφορολόγητο από κανέναν ελεύθερο επαγγελματία. Δόσεις και διευκολύνσεις σε ΦΠΑ, τέλη και παρεμφερή.
Τρίτον, Ταμείο Προστασίας Κοινωνικού Ιστού. Να ενισχυθούν με δάνεια οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι νοικοκυραίοι που έχουν πρόβλημα. Κάθε τράπεζα γνωρίζει ποια στεγαστικά, ποιες κάρτες, ποια καταναλωτικά και ποιοι πελάτες είναι στο όριο. Πόσοι χρειάζονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ για 6 με 12 μήνες ακόμα; Τα χρήματα όχι στην τσέπη τους αλλά στο δάνειό τους. Το χρέος στην εφορία με το επόμενο εκκαθαριστικό.

Τέταρτον. Σε όσες τράπεζες παίρνουν κρατική ενίσχυση, να οριστούν αδιάβλητοι επίτροποι (πχ, ένας από την ΤτΕ, ένας από επαγγελματικό φορέα και ένας από την κυβέρνηση) οι οποίοι θα διασφαλίσουν ώστε το 30% τουλάχιστον της επιχορήγησης προς τις Τράπεζες θα χρησιμοποιηθεί για διευκόλυνση εταιρικών δανείων. Δεν πρέπει όμως να επιδοτηθούν οι ανίκανοι, αλλά αυτοί που έχουν δυνατότητα επιβίωσης.
http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share