Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Εκνευρίστηκαν τα Σκόπια?


Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Γκρούεφσκι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη με τον Μ. Νίμιτς στην οποία εκφράστηκε πρόθεση παγώματος των συνομιλιών, εφόσον η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν αλλάξει ρότα. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Νίμιτς-Γκρούεφσκι στην οποία ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ ζήτησε από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων να μαζευτεί. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων να επαναλάβει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί την εκκρεμότητα της ονομασίας για να καλύψει τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς και για να κατηγορήσει τα Σκόπια ως υπεύθυνα για την αποτυχία εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αιτία του εκνευρισμού των Σκοπίων είναι ότι ο κ. Νίμιτς φαίνεται να καταλήγει σε σύνθετη ονομασία η οποία όμως «θα έχει ευρεία διεθνή χρήση» και για τις διμερείς αναγνωρίσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Αντιθέτως, τα Σκόπια επιμένουν στη «διπλή


***************************************************************

Ξεπέρασε κάθε όριο πλέον η προκλητικότητα του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι. Με νέες δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας σε σύνθετο όνομα για διεθνή χρήση και δήλωσε ότι ο μόνος δυνατός συμβιβασμός είναι σε σύνθετο όνομα το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά στις σχέσεις με την Ελλάδα. Η επιστροφή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην αδιάλλακτη γραμμή της διπλής ονομασίας συνοδεύτηκε μάλιστα από μια εντελώς απαράδεκτη και προκλητική ανάμιξή του στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας και ούτε λίγο ούτε την εγκάλεσε για εξωτερική πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης.
Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα έχει βαθιά και σοβαρά προβλήματα. Σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες ξεσπά ένα μεγάλο σκάνδαλο. Έτσι, αναγκάζονται να επικεντρώνονται στο ζήτημα της ονομασίας αφού απειλούνται με πρόωρες εκλογές. Οικοδομούν την πολιτική τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας επειδή θεωρούν ότι οποιαδήποτε λύση που δεν θα είναι 100% προς το συμφέρον τους θα τους βλάψει στις επόμενες εκλογές».
Με άλλα λόγια ο Γκρούεφσκι διαμηνύει στη διεθνή κοινότητα ότι «η Ελλάδα είναι αδύναμη, μαστίζεται από σκάνδαλα και εμείς δεν υποχωρούμε». Και φυσικά δεν είναι μόνο τα σκάνδαλα που τον οδηγούν σε αυτή την επίδειξη αδιαλλαξίας. Είναι και το ασθενές εσωτερικό μέτωπο, με τους κάθε είδους αριστερούληδες και δεξιούληδες τιμητές της παγκοσμιότητας να εξυμνούν τα «δικαιώματα των εθνών» όταν η CIA σπεύδει να εγκαταστήσει στο γειτονικό κρατίδιο την μεγαλύτερη βάση της στην περιοχή. Είναι και η συνεχής υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης με πρόσφατο δείγμα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αντάλλαξε επιστολές με τον κ. Γκρούεφσκι για το θέμα της …. «μακεδονικής μειονότητας». Τι άλλο να πει κανείς, εδώ που φτάσαμε; Α, το ξέχασα. Η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων «εκτός κάθε μέτρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share