Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Η αστάθεια του φορολογικού συστήματος της χώρας


Ό,τι και αν επιλέξουν οι πολίτες αυτής της χώρας για να επενδύσουν τα λιγοστά χρήματά τους, προκαλούν σχεδόν αμέσως φορολογικό αιφνιδιασμό.
Η αστάθεια του φορολογικού συστήματος της χώρας έχει πολλαπλώς επισημανθεί τα τελευταία χρόνια και βασικό αίτημα των οικονομικών παραγόντων, αλλά και των πολιτών είναι να υπάρξει σταθερότητα χωρίς αιφνιδιασμούς.
Μάταια όμως.
Το οικονομικό επιτελείο της κάθε κυβέρνησης πρώτα αφήνει-ή και προτρέπει με τον τρόπο του-να κατευθύνονται οι «μαζικές επενδύσεις» σε ένα κλάδο και μετά αιφνιδιάζει, αυξάνοντας δυσανάλογα τους σχετικούς φόρους.
Το έκανε εξάλλου τους τελευταίους μήνες με τα ακίνητα, αφήνοντας τους Έλληνες να επενδύουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να πολλαπλασιάσει τους φόρους, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η φορολογία μειώνεται!
Τώρα λοιπόν, που οι περισσότεροι κατευθύνουν τις αποταμιεύσεις τους στα καταθετικά προϊόντα των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο ανακάλυψε ότι η φορολογία των τόκων είναι χαμηλή και ότι πρέπει να αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες περίπου.
Για περισσότερα από 10 χρόνια οι καταθέσεις δεν απέδιδαν σχεδόν τίποτα, λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Τώρα που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν αποδόσεις, μπαίνει και πάλι «συνέταιρος» η εφορία.
Τη στροφή λοιπόν που πραγματοποιούν προς την αποταμίευση τα ελληνικά νοικοκυριά, «σπεύδει» να εκμεταλλευτεί το υπουργείο Οικονομίας.
Στο «πακέτο» των νέων φορολογικών μέτρων –σύμφωνα με πληροφορίες- θα περιλαμβάνεται και η αύξηση της φορολόγησης των τόκων, αφού θεωρείται σίγουρος τρόπος αύξησης των κρατικών εσόδων.
Ο νέος φόρος αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 100 με 150 εκατ. ευρώ (ετησίως).
Το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, τα οποία είναι υψηλότερα του πληθωρισμού (έκλεισε στο 4,9% και τον Ιούλιο) και διαμορφώνονται στο 5,5% με 6% ακόμα και για ποσά της τάξεως των 30.000 με 50.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά το επιτόκιο είναι διαπραγματεύσιμο και φυσικά διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα (ειδικά όταν αφορά βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις).
Αντίθετα, τα επιτόκια εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στις καταθέσεις Όψεως και Ταμιευτηρίου. Οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 0-0,5 της μονάδας για καταθέσεις των 1.000 ευρώ στο ταμιευτήριο, με εξαίρεση ορισμένα προγράμματα τραπεζών που δίνουν από το πρώτο ευρώ, επιτόκιο έως 3,5%. Ο μέσος όρος του επιτοκίου καταθέσεων ταμιευτηρίου και για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ δεν ξεπερνά το 2%.
Το Μάιο, τα υπόλοιπα των καταθέσεων ταμιευτηρίου μειώθηκαν στα 66,97 δισ. ευρώ, από 72,46 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο του 2007.
Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκαν εντυπωσιακά και διαμορφώθηκαν στα 91,75 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο από 62,27 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο του 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share