Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Ολική Εκλειψη Σελήνης τη νύχτα 20 προς 21 Φεβρουαρίου 2008

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Φεβρουαρίου
(δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη) θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ολική έκλειψη Σελήνης!
Η έκλειψη θα ξεκινήσει στις 3:43 τα ξημερώματα και θα ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 7 το πρωί, ταυτόχρονα σχεδόν με τη δύση της Σελήνης και την ανατολή του ηλίου.

Αναλυτικές πληροφορίες για την παρατήρηση της έκλειψης μπορείτε να βρείτε στην εξής σελίδα:http://www.astrovox.gr/eclipse2008.html

Μετά από μερικές ημέρες έντονων καιρικών φαινομένων οι προβλέψεις λένε ότι θα μπορέσουμε ανεμπόδιστα, αν και με λίγο κρύο, να παρακολουθήσουμε την έκλειψη. Σας ευχόμαστε καλή παρατήρηση.





Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από την αρχή της μερικής έκλειψης (3:43 πμ) έως και την δύση της Σελήνης και το ξημέρωμα (στις 7 το πρωί). Με την αρχή της μερικής έκλειψης το φεγγάρι θα περάσει μέσα από μια διαδοχική σειρά φάσεων που μοιάζουν με τις γνωστές φάσεις του σεληνιακού κύκλου. Η κορύφωση του φαινομένου είναι φυσικά η φάση της ολικής έκλειψης, που διαρκεί περίπου πενήντα λεπτά (5:01 πμ έως 5:51 πμ), όταν και η Σελήνη θα βρεθεί πλήρως μέσα στη σκιά της Γης. Κατά την ολική έκλειψη η Σελήνη δε σκοτεινιάζει πλήρως αλλά αποκτά ένα κοκκινωπό χρώμα οφειλόμενο στη διάθλαση του φωτός στη γήινη ατμόσφαιρα. Οι τόνοι και η ένταση του κόκκινου χρώματος της Σελήνης υπό ολική έκλειψη μάλιστα μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης ενώ διαφέρουν και από έκλειψη σε έκλειψη. Το κόκκινο χρώμα δεν είναι πάντα εύκολα ορατό καθώς ο φωτισμός της Σελήνης είναι αμυδρός ωστόσο αποτυπώνεται πολύ καλύτερα φωτογραφικά. Στη συνέχεια, το φαινόμενο ακολουθεί την αντίστροφη πορεία μέχρι και την πλήρη επαναφορά στη γνωστή λαμπρή Πανσέληνο κάτι το οποίο δε θα προλάβουμε να δούμε αυτή τη φορά καθώς η Σελήνη δύει λίγο πριν την ολοκλήρωση του φαινομένου. Το χαμηλό ύψος της Σελήνης στη φετινή έκλειψη θα επηρεάσει και το ακριβές χρώμα της έκλειψης καθώς ούτως ή άλλως η Σελήνη "κοκκινίζει" όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα.

Τις διαδοχικές φάσεις του φαινομένου μπορείτε να δείτε σε φωτογράφηση από μια ολική έκλειψη του 2004 εδώ:

http://www.astrovox.gr/eclipse2008.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share