Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Η ΦΑΡΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ

Η ΦΑΡΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ
Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ως είδηση, ιδιαίτερα μέσω του Διαδικτύου, ότι ο πλανήτης ʼρης το βράδυ της 27ης Αυγούστου θα φαίνεται μεγάλος στον ουρανό σαν τη Σελήνη. Για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού η Αστρονομική Εταιρεία διευκρινίζει τα παρακάτω:
Ο πλανήτης ʼρης είναι ορατός με γυμνό μάτι, σήμερα και τις επόμενες μέρες, στον νοτιοανατολικό ουρανό κάτω από τις Πλειάδες, στον αστερισμό του Ταύρου. Το φαινόμενο μέγεθός του είναι 0.34, φαίνεται δηλαδή σαν ένα κοκκινωπό αστέρι και πάντοτε έτσι θα φαίνεται στον νυκτερινό ουρανό, με ελάχιστη διαφορά λαμπρότητας αδιόρατη με γυμνό μάτι αλλά και από τηλεσκόπιο.. Όχι μόνον ο ʼρης αλλά κανένα ουράνιο αντικείμενο δεν φτάνει ποτέ τη λαμπρότητα και τις διαστάσεις της Σελήνης.
Η είδηση κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο από το 2003 κάθε καλοκαίρι και από τους αστρονόμους έχει ονομαστεί «Η Φάρσα του ʼρη», γιατί βέβαια, είναι παντελώς αναληθής. Το μόνο αληθές είναι ότι στις 27 Αυγούστου 2003 ο ʼρης βρέθηκε πιο κοντά στη Γη. Τόσο κοντά είχε να βρεθεί 131000 χρόνια και θα ξαναβρεθεί μετά 61000 χρόνια και φαινόταν ελάχιστα λαμπρότερος από σήμερα. Η κοντινή αυτή προσέγγιση του ʼρη έδωσε αφορμή στην ESA στη NASA και στη Γιαπωνέζικη υπηρεσία διαστήματος να αποστείλουν τρεις διαστημοσυσκευές (ρομπότ) στην επιφάνεια του ʼρη, απ’ όπου είδαμε για πρώτη φορά τους επιφανειακούς σχηματισμούς του.
Κοιτάξτε όμως στις 27 Αυγούστου τον νυκτερινό ουρανό και θα δείτε να ανατέλλει μία εκπάγλου λαμπρότητας Σελήνη σχεδόν ολόγιομη, πιάστε το διπλανό χέρι και γοητευθείτε, μαγευτείτε, αναπολήστε, ονειρευτείτε, ερωτευθείτε… κι αν βρεθείτε στη Κέρκυρα ελάτε στη Πάνω Πλατεία, δίπλα στο Ακταίον να δείτε με τα τηλεσκόπια της Εταιρείας τη Σελήνη και τον πλανήτη Δία.
24 Αυγούστου 2007-08-24
Αστρονομική Εταιρεία Κερκύρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share