Σάββατο 10 Μαρτίου 2007

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Είπα να αρχίσω μαλακά και μια και έρχεται και το Πάσχα και το καλοκαίρι άντε να αρχίσω με απλά μαθήματα ιστορίας και ξενάγησης για τους φίλους που θα θέλουν να περάσουν αξέχαστα η απλός να περάσει καλά και να φάει καμιά πατατιά.
Πάμε λοιπόν
Όταν με το καλό έρθετε κι εσείς στην Κέρκυρα φροντίστε να βρεθείτε στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, στη Σπανιάδα(τώρα μετά τους βοβαρδισμους η Γιουγκοσλαβία είναι η μεγαλύτερη). Να είναι απόγευμα καλοκαιριού, και να είστε καθισμένοι σε κάποια από τα καφέ μπαρ του Λιστόν με τις εντυπωσιακές τοξοστοιχίες, που είναι μία νότα Παρισιού στο Ιόνιο. Ν’ απολαμβάνετε το αρωματισμένο ξεδίψασμα μιας τσιτσιμπίρας. Να μυρίζετε το βρεγμένο από υγρασία γκαζόν και τα νυχτολούλουδα. Ν’ ακούτε τα βατράχια να τα λένε στη λιμνούλα, μπροστά στα Ανάκτορα και τη Φιλαρμονική να παίζει στο εγγλέζικο κιόσκι.
Βέβαια για τους πιο ρομαντικούς και τους ψαγμένους υπάρχει και το Ακταίον στην αντίθετη μεριά του λιστον με θεα το παλαιό φρούριο και τον κόλπο της γαριτσας μπαλκόνι στο Ιόνιο και
Βέβαια για τους πιο ρομαντικούς και τους ψαγμένους υπάρχει και το Ακταίον στην αντίθετη μεριά του λιστον με θεα το παλαιό φρούριο και τον κόλπο της γαριτσας μπαλκόνι στο Ιόνιο και Βέβαια για τους πιο ρομαντικούς και τους ψαγμένους υπάρχει και το Ακταίον στην αντίθετη μεριά του λιστον με θεα το παλαιό φρούριο και τον κόλπο της γαριτσας μπαλκόνι στο Ιόνιο και
Αξεπέραστη θεα
τώρα μια ιστορική αναφορά για σήμερα και τα λεμέ αύριο πάλη
Σύμφωνα με την παράδοση η Κόρκυρα –στη διάλεκτο των Δωριέων- ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού. Την αγάπησε ο Ποσειδώνας, την έκλεψε και τη μετέφερε στο βορειότερο μεγάλο νησί του Ιονίου, που στη συνέχεια πήρε το όνομα της. Από τον έρωτα του θεού με τη θνητή γεννήθηκε ο Φαιάκας, ο γενάρχης των κατοίκων του νησιού. Μία άλλη αρχαία ονομασία της Κέρκυρας ήταν Δρέπανον, από το σχήμα της.
Σ έναν από τους κόλπους της Παλιοκαστρίτσας, όπως λέει ο μύθος, άραξε ο ναυαγός Οδυσσέας και ολόγυμνος έπεσε πάνω στην πανέμορφη Ναυσικά και τις φιλενάδες της. Επτά ολόκληρα χρόνια κρατούσε αιχμάλωτο του ερωτικού της πόθου τον βασιλιά της Ιθάκης, ώσπου με εντολή του Δία και ύστερα από παρακλήσεις της θεάς Αθηνάς η Καλυψώ του επέτρεψε να φύγει.
Στο νησί των Φαιάκων φιλοξενήθηκε ο Ιάσονας και η Μήδεια όταν εγκατέλειψαν την Κολχίδα, κυνηγημένοι από τον βασι.λιά Αιήτη. Αποικία των Κορινθίων, το 229 π.Χ. παραδόθηκε στους Ρωμαίους. Γότθοι, Νορμανδοί, Γενοβέζοι, Ενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Άγγλοι και Τούρκοι πέρασαν από εδώ, καθώς το νησί ήταν ένα στρατηγικό σημείο, που το επιβουλεύτηκαν πολλοί.
Στη Σπιανάδα ένα μνημείο θυμίζει την Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1864. Χαραγμένα επάνω του βλέπουμε τα σύμβολα όλων των Ιόνιων νησιών. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776, έφυγε σε ηλικία 18 ετών στην Ιταλία για σπουδές, επέστρεψε το 1797 και άρχισε να εργάζεται ως χειρουργός γιατρός, μετά την κατάλυση της Επτανήσου Πολιτείας προσλήφθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εξέλεξε τον Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας..
Οι μεγάλες στιγμές
6000 π.Χ. Στο Σιδάρι δημιουργούνται οι πρώτοι οικισμοί.
12ος αιώνας π.Χ. Εγκαθίσταται το ομηρικό βασίλειο των Φαιάκων με βασιλιά τον Αλκίνοο.
6ος αιώνας μ.Χ. Ληστρικές επιδρομές των Γότθων. Εγκαταλείπεται η αρχαία πόλη και οι κάτοικοι μεταφέρονται από τη χερσόνησο του Κανονιού προς τα βόρεια, εκεί που αργότερα επί Βενετοκρατίας κτίσθηκε το Παλαιό Φρούριο.
968. Η Κέρκυρα αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Κρέμωνα Λουτηράνδο με τη μεσαιωνική ονομασία «Κορυφώ» και «Κορυφή». Εδώ έχει τις ρίζες του το τοπωνύμιο Corfu.
1630 Κυριακή των Βαϊων. Ημέρα σωτηρίας της Κέρκυρας από πανούκλα, χάρη στο θαύμα του Αγ. Σπυρίδωνα. Ο «Αγιος» είναι για τους Κερκυραίους συνώνυμο του νησιού τους και ο όρκος στο όνομά του αποτελεί ιερή υπόσχεση. Το σκήνωμα του Αγίου έφτασε από την Κωνσταντινούπολη μετά την Άλωση (1453) και διατηρείται χωρίς να αλλοιωθεί. Στις λιτανείες βγαίνει πάντα όρθιο, μέσα σε μια ασημένια λάρνακα που κρύβει το σώμα, ενώ αφήνει το κεφάλι του Αγίου να φαίνεται.
1797. Φυτεύεται το δέντρο της Ελευθερίας. 29 Ιουνίου ο λαός υποδέχεται σαν ελευθερωτές τους Γάλλους στο νησί.
1864. Επιτέλους ενώνεται με την Ελλάδα. 21 Μαϊου ο τελευταίος Βρετανός διοικητής Στορκς παραδίδει στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαϊμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share