Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Οι ιατρικές τηλεοπτικές σειρές επηρεάζουν πολύ τους πραγματικούς ασθενείς


Οι πραγματικού ασθενείς αναζητούν γιατρούς σαν αυτούς των τηλεοπτικών σειρών




Οι γιατροί-πρωταγωνιστές των ιατρικών τηλεοπτικών σειρών, που θεραπεύουν τους ασθενείς από μυστηριώδεις αρρώστιες, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους πραγματικούς ασθενείς που ζητούν να τους χορηγηθούν φανταστικές θεραπείες, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Εκατομμύρια τηλεθεατές της σειράς Ιατρικές Υποθέσεις (Dr House), στην οποία ο γιατρός Γκρέγκορι Χάουζ ζητάει να υποβληθούν οι ασθενείς σε άπειρες εξετάσεις και τελείως ανορθόδοξες θεραπείεs, είναι πολύ πιθανό να πιστεύουν πως αν αρρωστήσουν θα χρειάζονται και εκείνοι πλήθος αναλύσεων και παράξενων και βαριών θεραπειών.
Όμως, στην πραγματικότητα τα νοσοκομεία είναι αδύνατον να παρέχουν θεραπείες και συνταγές, όπως αυτές της τηλεόρασης, και οι μελέτες έχουν δείξει πως οι επιθετικές θεραπείες μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό από καλό, τονίζουν οι ειδικοί.
«Στις τηλεοπτικές σειρές επικρατεί η τάση οι θεραπείες που χορηγούνται να είναι επιθετικές, γιατί αυτό που ενδιαφέρει είναι η δράση» τονίζει ο Αντριου Χολτζ, δημοσιογράφος που ασχολείται με ιατρικά θέματα και συγγραφέας βιβλίου για την συγκεκριμένη σειρά.
«Πρέπει να υπάρχουν βαριές χειρουργικές επεμβάσεις που σχεδόν πάντα έχουν θετικά αποτελέσματα, κάτι που είναι τελείως εξωπραγματικό» λέει ο Χολτζ και επισημαίνει πως τα προγράμματα αυτά ενισχύουν την λανθασμένη ιδέα ότι κάθε αρρώστια θεραπεύεται.
«Οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι πως αν ψάξουν αρκετά, αν ξοδέψουν πολλά χρήματα, αν βρουν έναν καλό γιατρό θα σωθούν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην κανονική ζωή» προσθέτει.
Πολλοί γιατροί προσφέρουν συχνά συμβουλές σε σεναριογράφους. Ένας από αυτούς είναι ο Αλαν Χάμιλτον, σύμβουλος της διάσημης σειράς Grey's Anatomy.
Οι σεναριογράφοι μας λένε ότι «θέλουν ένας από τους ασθενείς να παρουσιάζει βελτίωση μέχρι ένα σημείο και ξαφνικά η κατάστασή του να επιδεινώνεται ραγδαία» λέει χαρακτηριστικά.
«Πολλές φορές τους λέω ότι αυτό ή εκείνο δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα και μου απαντούν 'ναι, μα εδώ είναι Χόλιγουντ. Όλα μπορούν να συμβούν'».
Ως γιατρός ο Χάμιλτον ανησυχεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι πειραματικές θεραπείες, οι οποίες προβάλλονται στις σειρές. «Όταν δουν κάτι τέτοιο, οι τηλεθεατές αναρωτιούνται: 'δεν μπορούμε να βρούμε παρόμοιους γιατρούς; Δεν υπάρχει ένας δρ Χάουζ να ασχοληθεί μαζί μου;'».
Για το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η δύναμη των ιατρικών σειρών μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου. Ένα από τα παραρτήματα του πανεπιστημίου έχει ονομαστεί «Χόλιγουντ, υγεία και κοινωνία» και χρηματοδοτείται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ για να βοηθάει τους σεναριογράφους των ιατρικών σειρών να γράφουν ρεαλιστικές ιστορίες.
«Όταν η σειρά είναι πειστική, οι τηλεθεατές πραγματικά ζουν αλλού. Ξεχνούν το δικό τους περιβάλλον και βλέπουν τους ήρωες σαν φίλους και συγγενείς. Έτσι, ενημερώνονται ευκολότερα» διευκρινίζει η Σάντρα Μπάφινγκτον, διευθύντρια του παραρτήματος.
Η ομάδα της, που συνεργάζεται με σειρές όπως το Grey's Αnatomy, είχε μεγάλη επιτυχία, όπως στην περίπτωση ενός από τους πρωταγωνιστές της σειράς Τόλμη και Γοητεία, ο οποίος μολύνεται με τον ιό ΗΙV και παίρνει όλες τις πληροφορίες και τη βοήθεια που χρειάζεται από μια τηλεφωνική υπηρεσία για το AIDS. Η κρισιμότερη στιγμή στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που έκανε ρεκόρ τηλεθέασης, ήταν όταν ο Τόνι ανακοίνωσε στη μνηστή του Κρίστεν ότι είναι φορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bookmark and Share