Με αφορμή τον βιασμό του 11χρονου κοριτσιού, στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας που έχασε τη ζωή του στα χέρια ενός 40χρονου...
ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά και την εγκατέλειψε σε ένα πηγάδι, φέραμε στην επιφάνεια μια εκπομπή που προβλήθηκε σε επανάληψη πριν από δεκαπέντε μέρες και μάλιστα στην Κρατική Τηλεόραση.
Η εκπομπή είχε τίτλο «Ο Τσόκλης στην Ιταλία» και ήταν ένα αφιέρωμα στον εικαστικό, με δηλώσεις του ιδίου. Εμείς σας παραθέτουμε 2 αποσπάσματα. Να σημειώσουμε πως το αφιέρωμα της ΝΕΤ προβλήθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στις 4 το απόγευμα και με σήμανση «Κατάλληλο για όλους».
Ο κ. Τσόκλης μιλώντας για πίνακά του που εικονίζει ανήλικο παιδί δήλωσε: «Πολλές φορές με ρωτήσανε τι σημαίνει αυτή η υπόθεση του παιδιού. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει. Νομίζω, πως θα ΄τανε ίσως ανέντιμο να εξηγήσουμε. Συμβαίνει ότι εμείς, είμαστε άνδρες μιας κάποιας ηλικίας και σημαίνει ότι υφιστάμεθα τη γοητεία του ξυπνήματος της νεότητος και θα θέλαμε να μετέχουμε σε αυτό και ξέρουμε όλοι ότι δεν επιτρέπεται, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε. Για αυτό όμως η επιθυμία μας υπάρχει και παραμένει. Είναι ένας τρόπος λοιπόν, να αποδείξο! υμε και να εντείνουμε αυτό το αίσθημα της ενοχής που όλοι έχουμε μπροστά σε κάποια φαινόμενα και τη δειλία μας βέβαια, να ικανοποιήσουμε επιθυμίες που η ίδια η φύση επιβάλλει».
Στο δεύτερο απόσπασμα, ο Κώστας Τσόκλης υποστηρίζει:
«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο βιαστής είναι πιο κακός από την κοπέλα που προκαλεί. Τη βία τη ζητά η ίδια. Θέλει να τη βιάσουν. Γιατί να κλείνουν στη φυλακή τον βιαστή κι όχι την κοπέλα; Αφού η φύση τον σπρώχνει να "επιτεθεί". Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση;»
Αν αυτά τα λόγια είχε εκστομίσει στην τηλεόραση κάποιος... άνευ κουλτούρας, θα τον σταύρωναν.
Στην περίπτωση του κ. Τσόκλη, ωστόσο, ο μανδύας της κουλτούρας φαίνεται ότι μπορεί να δικαιολογήσει την όποια αντίληψη περί βιασμού, όσο χυδαία ειπωμένη κι αν είναι αυτή.
Για μια φορά ακόμη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο βιασμός που βιώνει όμως η γυναίκα έχει μόνο ένα και καμία κουλτούρα ή επίφαση αυτής δεν μπορεί να τον αλλάξει.
Διαβάστε τι απαντούν 3 αναγνώστες
«Σχετικά με τις δηλώσεις Τσόκλη στην εκπομπή του δεκαπενταυγούστου στην ΝΕΤ, για τον πίνακα του με το ανήλικο παιδί θα ήθελα να πω ότι, εξίσου χυδαία και ανώμαλη με τις απόψεις του περί βιασμού ήταν και η φράση του, "είμαστε άνδρες κάποιας ηλικίας και σημαίνει ότι υφιστάμεθα την γοητεία του ξυπνήματος της νεότητας και θα θέλαμε να συμμετέχουμε σε αυτό και ξέρουμε όλοι ότι δε επιτρέπεται, ξέρουμε ότι κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε. Για αυτό όμως η επιθυμία μας υπάρχει και παραμένει. Είναι ένας τρόπος λοιπόν, να αποδείξουμε και να εντείνουμε αυτό το αίσθημα της ενοχής που όλοι έχουμε μπροστά σε κάποια φαινόμενα και την δειλία μας βέβαια, να ικανοποιήσουμε επιθυμίες που η ίδια η φύση επιβάλλει". Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει, ότι η παιδεραστία είναι απόλυτα φυσιολογική!!! Και ερωτώ: Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο τι κάνει γι' αυτό; Πως επιτρέπει να ακούγονται τέτοιες ανώμαλες και βρώμικες απόψεις από ένα μάλιστα κρατικό κανάλι, χωρίς να επέμβει; Οφείλει να επιμεληθεί του θέματος γιατί η αγανάκτησή μας έχει πλέον φτάσει στο απροχώρητο...».
«Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός που βαράει είναι πιο κακός από αυτόν που τις τρώει. Την βία την ζητά ο ίδιος. Γιατί να κλείσουν φυλακή αυτόν που βαράει και όχι αυτόν που τις τρώει. Αφού η φύση τον σπρώχνει να επιτεθεί. Δεν είναι ωραίο πράγμα η επίθεση και το ξύλο;».
«Δε γνωρίζω τον «κύριο» δε με νοιάζει αν είναι μορφωμένος, κουλτουριάρης ή επιφανής. Η ηθική δεν είναι συνάρτηση της μόρφωσης. Πρέπει να ξέρεις Τσόκλη, για να μην αφαιρέσω το κάπα, η εξέλιξη της ανθρωπότητας προϋποθέτει κοινωνίες υγιείς ,ευνομούμενες και ευήμερες. Κοινωνίες θεμελιωμένες στον αλληλοσεβασμό στην ελευθερία και όχι στην ελευθεριότητα, οι κοινωνίες αυτές αποτελούνται από ανθρώπους που γεννιούνται προσφέρουν και πεθαίνουν. Και οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται από το πιο ιερό πλάσμα τη γυναίκα την οποία εσύ θεωρείς αντικείμενο. Είμαι σίγουρη ότι έχεις τραυματικά παιδικά χρονιά «κύριε» Τσόκλη. Και επίσης δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι η ειδοποιός διαφορά του κτήνους από τον άνθρωπο είναι ότι αυτός ελέγχει τα ένστικτά του. Αν υπακούαμε τα ένστικτά μας θα ήμασταν αγέλη θα γεννιόντουσαν άσκοπα παιδιά και δεν θα μορφωνόμασταν ποτέ. Με αυτά που λες δυναμιτίζεις το θεσμό της οικογενείας και κατ' επέκταση της ανθρώπινης έλλογης κοινωνίας. Γιατί με τη δική σου λογική «κύριε» Τσόκλη εγώ θα έπρεπε να υπακούσω το ένστικτο μου και να έρθω να σε βρω και να σε σκοτώσω. «Είναι ωραία η επίθεση.
Υ.Γ: Αν σε βιάσει ποτέ κάποιος ομοφυλόφιλος θύμισε μας να συλλάβουμε εσένα. ΕΣΥ ΤΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΣ».
Διαβαστε Περισσοτερα...